Deze twee video's liet Ten Hag aan de United-selectie zien voor de FA Cup-finale

30 mei om 14:49
Laatste update: 30 mei om 14:52

Erik ten Hag heeft een oude welbekende truc uitgehaald met de selectie van Manchester United voor aanvang van de finale van de FA Cup tegen Manchester City, weet The Athletic. De Nederlandse manager inspireerde zijn elftal middels twee video’s, waarna Manchester City werd verslagen.

Ten Hag brengt veiligheidsfunctionaris in de hoofdrol

De eerste video die Ten Hag aan de selectie van Manchester United liet zien, kwam van een beveiligingsmedewerker van de club. De beste vrouw had een verleden bij de Verenigde Naties en haalde een emotionele anekdote aan over zijn tijd in Afghanistan. Zij raakte vast te zitten in een dorp en niemand dacht dat ze daar nog uit zouden komen. Uiteindelijk vocht ze zich een weg naar buiten, maar enkele collega’s kwamen om. De boodschap van de video was: blijf bij elkaar, steun elkaar, blijf voor lopen in de strijd en vecht om te winnen. Als afsluiting van de video werden er beelden van de spelers van United getoond, waarin ze duels wonnen tijdens wedstrijden.

Tweede video: speech van Al Pacino

Naast de video van de beveiligingsmedewerker kwam Ten Hag ook nog met een motivatievideo op de proppen. Daarvoor gebruikte hij een speech van karakter Tony D’Amato, gespeeld door Al Pacino, uit de Amerikaanse sportfilm Any Give Sunday. Daarin spreekt hij de Miami Sharks toe, een fictieve sportclub. Tussen de filmbeelden door kwamen ook beelden uit de periode van Ten Hag bij United voorbij, begeleid onder het nummer One van U2.

De woorden van Al Pacino vatte het seizoen van United samen, aldus The Athletic. "Nu genezen we als team, of we gaan stuk voor stuk, stukje bij beetje, tot we klaar zijn…. We bevinden ons nu in de hel, heren, geloof me. En we kunnen hier blijven – ons laten schoppen – of we kunnen ons een weg terug vechten naar het licht. We kunnen centimeter voor centimeter uit de hel klimmen."

De beelden die Ten Hag uit zijn periode bij United liet zien hadden betrekking op acties van de selectie tijdens wedstrijden. Reddingen van Andre Onana, verdedigers van United die schoten van de lijn weghaalden en gedenkwaardige doelpunten zoals de late winnende kopbal van Scott McTominay tegen Brentford en de omhaal van Garnacho tegen Everton.