Bondscoach licht opvallende keuze Janssen toe: 'Kies voor het Nederlandse voetbal'

30 mei 2022 om 16:26
Laatste update: 30 mei 2022 om 16:42

Bondscoach Louis van Gaal heeft op de persconferentie richting de Nations League-wedstrijden zijn keuze om Vincent Janssen te selecteren voor het Nederlands elftal. Van Gaal zegt ook rekening te houden met Jong Oranje en 'altijd voor het Nederlands voetbal kiest'. 

Dat liet de bondscoach maandagmiddag weten. "Wij hebben de nationale elftal-spelerslijst en een schaduwlijst, daar staat hij op", zegt Van Gaal. "Malen was geblesseerd, dus die kon ik niet oproepen. Ik had een plaats vrij voor een nieuwe spits. Via Danny Blind ben ik op Janssen gekomen. Ik ging ook kijken en hij scoorde toevallig twee, drie keer achter elkaar. Of hij het gaat worden, weet ik nog niet", laat Van Gaal in het midden.

Vervolgens wordt de bondscoach gevraagd waarom spelers als Brian Brobbey en Lutsharel Geertruida niet zijn opgeroepen. "Ik ben bondscoach van het Nederlandse voetbal", zegt Van Gaal op vurige wijze. "Ik moet zorgen dat Jong Oranje zich ook kwalificeert. Dan moet ik toch juist die spelers in Jong Oranje laten spelen, of niet?"

"Het is belangrijk voor die spelers dat ze een Europees Kampioenschap gaan spelen. Ik heb altijd voor het Nederlands voetbal gekozen, niet voor mezelf. Het zou veel makkelijker zijn om Brobbey, Geertruida en Bakker uit te nodigen, maar nee, dat is niet goed voor het Nederlandse voetbal", eindigt Van Gaal zijn betoog.