Van Gaal verklaart opvallende keuzes: "Ben bondscoach van het Nederlands voetbal"

30 mei 2022 om 19:28

Louis van Gaal maakte een aantal opmerkelijke keuzes in zijn selectie voor het Nederlands elftal, op het eerste oog dan. De bondscoach kwam maandag op de persconferentie met een verklaring: hij deed het uit belang voor het Nederlandse voetbal.

Van Gaal werd gevraagd waarom hij Vincent Janssen, Bruno Martins Indi en Jerdy Schouten bij de selectie heeft gehaald. "Er zijn veel meer spelers in beeld", maakt de oefenmeester duidelijk, waarna hij Lutsharel Geertruida, Sven Botman en Brian Brobbey opsomt. "Ik lees overal dat ik die had moeten selecteren, maar ik ben bondscoach van het Nederlandse voetbal. Ik moet zorgen dat Jong Oranje zich ook kwalificeert. Dan moet ik die spelers toch juist in Jong Oranje laten spelen? Want het is toch juist heel belangrijk voor die generatie dat ze een EK gaan spelen? Dan hebben ze de ervaring van een toernooi."

Het is volgens de bondscoach niet de eerste keer dat hij zijn keuzes niet vanuit zichzelf maakt, maar in het belang van Nederland. "Het zou veel eenvoudiger zijn om Brobbey, Geertruida en Mitchell Bakker bijvoorbeeld ook uit te nodigen. Maar nee, dat is niet goed voor het Nederlandse voetbal."

Naast het viertal werden ook Ryan Gravenberch en Devyne Rensch buiten de selectie van het grote Oranje gelaten. Volgens de zeventigjarige bondscoach moeten zij eerst de weerstand op het EK ondervinden. "Voor de bondscoach wordt het pas belangrijk in november. Nu is het belangrijk voor Jong Oranje om Nederland op het hoogste niveau te laten strijden op een Europees kampioenschap."