PSV treft Twente in de beker: dit zeggen de statistieken over het aanstaande duel

17 januari om 08:00
Laatste update: 17 januari om 08:00

Het bekeraffiche van deze week is PSV tegen FC Twente. Beide ploegen kwamen elkaar al meermaals tegen in de KNVB Beker en dat levert een opvallende statistiek op. VoetbalNieuws legt beide ploegen onder de loep en duikt in de geschiedenis.

PSV en Twente hadden elkaar eind december moeten treffen, was het niet dat het zo hard regende, dat er niet te spelen viel. De wedstrijd werd uitgesteld, waardoor er flink geschoven moest worden met het speelschema. De winnaar van de ontmoeting treft komende week Feyenoord in De Kuip.

Wat zegt de geschiedenis over de statistieken?

Deze eeuw stonden PSV en Twente viermaal tegenover elkaar. Opvallend, slechts éénmaal was er na negentig minuten een winnaar. PSV wist in 2005 met 3-0 te zegevieren. In 2011 speelde beide ploegen tweemaal tegenover elkaar in de KNVB Beker, aangezien zij elkaar in twee aparte seizoenen lootten.

De opvallendste ontmoeting is die van 2001. Destijds stonden beide ploegen tegenover elkaar in de finale in De Kuip. Zowel na negentig minuten als na 120 minuten staat er 0-0 op het scorebord. FC Twente begint dramatisch aan de strafschoppenserie. Na zes penalty’s staat het 3-1 voor PSV en is het aan John de Jong om het te beslissen. De PSV'er mist waarna de serie volledig omdraait. Voor de vijfde pingel komt doelman Ronald Waterreus naar voren, maar ook hij mist. Als Twente dan wel scoort ligt de druk volledig op Jonas Kolkka, maar ook hij ziet zijn inzet worden gestopt door Sander Boschker. Twente draait een 3-1 achterstand in de penaltyserie om naar een 3-4 overwinning en gaat er met de KNVB Beker vandoor.

Opvallende genoeg weet Twente na negentig minuten nauwelijks te winnen van PSV. In tien ontmoetingen in de beker wint Twente slechts éénmaal, terwijl PSV zesmaal als winnaar van het veld stapt na enkel negentig minuten. In de competitie weet PSV slechts 47 procent van de wedstijden tegen Twente om te zetten in een overwinning terwijl de Tukkers dan in plaats van tien, 16.8 procent van de wedstrijden winnen.