Tijdstraf in het voetbal: dit gebeurt er als een keeper een blauwe kaart krijgt

Dit gebeurt er als een keeper een blauwe kaart krijgt
13 februari om 12:43

De mogelijke test met de blauwe kaart was afgelopen week het onderwerp van gesprek. Wanneer de scheidsrechter deze kaart aan iemand toont, moet de betreffende speler tien minuten aan de kant plaatsnemen. Nu wordt er met regelmaat een gele kaart gegeven aan keepers en trainers. Wat gebeurt er als zij een blauwe prent te zien krijgen? VoetbalNieuws.nl legt het je uit.

Wat is de blauwe kaart?

Vorige week kwam naar buiten dat de International Football Association Board (IFAB), het orgaan dat gaat over de spelregels van het voetbal, wil experimenteren met een nieuwe kleur kaart. Deze kaart moet blauw worden en zal worden gegeven wanneer een speler zich misdraagt tegenover de scheidsrechter of een veelbelovende aanval eruit haalt. Vervolgens zal deze speler tien minuten vanaf de zijlijn moeten toekijken. De blauwe kaart is zo dus een middenweg tussen de gele en rode kaarten.

Kunnen keepers en trainers een blauwe kaart krijgen?

Nadat de informatie over de blauwe kaart naar buiten kwam, vroegen velen zich af wat er zou gebeuren als een keeper of trainer deze kaart zou krijgen. Maandagmiddag onthulde The Telegraph dat trainers de kaart niet kunnen ontvangen. Hier zal een scheidsrechter het dus met een gele of rode kaart moeten blijven doen. Doelmannen zijn daarentegen niet uitgesloten van de blauwe kaart en moeten gewoon langs het veld plaatsnemen als ze deze ontvangen.

Wat gebeurt er als een doelman een blauwe kaart krijgt?

Als een keeper de blauwe kaart krijgt getoond, zal deze gewoon tien minuten naar de kant moeten. Vervolgens heeft de trainer van het betreffende team twee mogelijkheden. Hij kan ervoor kiezen om een veldspeler op doel te zetten of een andere speler te wisselen voor een nieuwe keeper. Dit betekent wel dat er na de tien minuten twee doelmannen op het veld staan, dus zal de trainer nog een wissel moeten gebruiken om dat totaal weer naar één te brengen. Als een trainer geen mogelijkheden om te wisselen meer heeft, zal er hoe dan ook een veldspeler op doel moeten.