Dit is volgend seizoen het prijzengeld in Europese competities

Kassa in Europa: dit zijn volgend seizoen de prijzenpotten voor UEFA-competities

4 maart om 14:42
Laatste update: 4 maart om 14:42

De UEFA heeft aangekondigd wat volgend seizoen het prijzengeld is de Europese competities. Voor zowel de Champions League, de Europa League en de Conference League zal het totale bedrag stijgen. Hoe zien de Europese prijzenpotten er volgend seizoen uit? VoetbalNieuws.nl zet het voor je op een rij.

In februari van dit jaar maakte de UEFA bekend dat het prijzengeld in de Champions League voor het eerst in zes jaar zal toenemen. Dat is een goed moment voor de Eredivisie, aangezien er aan het einde van het huidige seizoen voor het eerst in tijden twee startbewijzen voor de groepsfase van het miljardenbal zijn te verdelen. Bovendien krijgt de nummer drie van de Eredivisie de kans zich via de voorrondes voor het hoogste Europese toernooi te kwalificeren.

Hoe hoog is de prijzenpot in de Champions League volgend jaar?

De afgelopen zes jaar bedroeg de totale prijzenpot telkens twee miljard euro. Vanaf volgend seizoen zal dat bedrag toenemen tot 2,46 miljard euro. Deze groei heeft vooral te maken met het nieuwe Champions League-format dat volgend jaar ingaat. Vanaf seizoen 2024/2025 doen er vier extra ploegen mee aan het toernooi en zullen er twee extra speelrondes plaatsvinden. Hoe het totale bedrag onder de deelnemers zal worden verdeeld, is nog niet bekend. 

Hoeveel is er te verdienen in de andere UEFA-competities?

Het is niet alleen de Champions League die erop vooruit gaat. Ook voor de Europa League en de Conference League heeft de Europese voetbalbond een hoger bedrag gereserveerd. Voor het tweede niveau stijgt de totale prijzenpot van 465 miljoen euro naar 565 miljoen euro, terwijl er op het derde niveau een stijging van 235 miljoen euro naar 285 miljoen euro is te zien. Ook voor deze competities is nog niet bekend hoe de prijzenpotten verdeeld zullen worden.

Voor PSV en Feyenoord valt er mogelijk veel te verdienen in Europa volgend seizoen