UEFA komt met duidelijke uitleg: zo werken de Europese toernooien vanaf 2024/25

4 maart om 14:23
Laatste update: 4 maart om 14:41

De UEFA heeft via sociale media een duidelijke uitleg gegeven over hoe de Europese hoofdtoernooien er vanaf volgend seizoen, 2024/25, precies uit komen te zien. Het is al enkele tijd bekend dat de Europa, Conference en Champions League op de schop gaan. VoetbalNieuws neemt de uitleg van de voetbalbond met je door!

In plaats van verschillende groepen, spelen clubs vanaf 2024 in de Europese hoofdtoernooien in één grote groep van 36 teams. In de Champions League namen eerst nog 32 teams deel, verdeeld over acht groepen van vier deelnemers. Vanaf komend seizoen komt dat er dus compleet anders uit te zien. De deelname aan de Europese toernooien blijft open en gebaseerd op sportieve verdiensten. 

Iedere 'groep' bevat acht deelnemers, twee uit elke vier potten. Wedstrijden worden nog altijd uit en thuis gespeeld. In de Conference League is het wel anders. Daar gaat het om zes tegenstanders uit alle zes de potten. Uit de grote groep gaan de beste acht teams direct naar de knock-outfase van een van de toernooien. De nummers negen tot en met 24 moeten daarentegen nog een tussenronde zien te overleven. In de Champions League en Europa League dienen er nog vangnetten voor de verliezers, zoals dat dit seizoen ook het geval is. In de Conference League is dit niet het geval. De nummers 25 tot en met 36 zijn overigens direct uitgeschakeld voor Europees voetbal.

Tijdens de knock-outfase van de toernooien blijft de UEFA vasthouden aan de manier waarop men gewend is geraakt. Met na de play-offs tweeluiken in de achtste finales, kwartfinales en halve finales en de finale op neutraal terrein. De voetbalbond kaart aan dat elke wedstrijd, elk doelpunt, punt en positie op de ranglijst meetelt.