Hoe ziet de nieuwe opzet van de Champions League er vanaf 2024/25 uit?

Hoe ziet de nieuwe opzet van de Champions League er vanaf 2024 uit?
31 mei om 21:50
Laatste update: 31 mei om 21:50

We zijn bezig met het laatste Champions League-seizoen zoals het al jarenlang gaat. Vanaf het seizoen 2024/25 komt de UEFA namelijk met een nieuwe opzet van het miljardenbal en dus is de finale van komende zaterdag de laatste in het huidige format. Voetbalnieuws legt de nieuwe opzet van de Champions League uit.

Samen met de Champions League worden ook de Europa- en Conference League vanaf het seizoen 2024/25 in eenzelfde nieuwe opzet afgewerkt.

Nieuwe opzet Champions League

In plaats van verschillende groepen spelen clubs vanaf 2024 in één grote groep van 36 teams. Nu zijn dat er nog 32, verdeeld over acht groepen van vier deelnemers. Uit de grote groep gaan de beste acht teams direct naar de knock-outfase van de Champions League.

De nummers negen tot en met 24 moeten nog een tussenronde zien te overleven, waarbij de nummers zes en zestien tegen elkaar spelen en de nummers zeventien en 24. De nummers 25 tot en met 36 zijn direct uitgeschakeld voor Europees voetbal. De verliezers van de tussenronde hebben de Europa League wél als vangnet, waar dit in de Europa League zelf de Conference League is.

Meer wedstrijden in Europa

Het aantal wedstrijden dat een club speelt is verhoogd van zes naar acht, waar clubs niet meer twee keer tegen dezelfde tegenstander spelen. Elk team speelt vier keer thuis en uit, in een periode van totaal tien weken. De bedoeling is dat de wedstrijden niet volledig willekeurig worden geloot, maar dat er wordt geselecteerd op basis van een soort gewogen loting.

Verdeling Europese tickets

Met het verhoogde aantal teams in de Champions League komen er dus extra tickets vrij. Eén ticket gaat naar de nummer drie van het land dat op plek vijf van de UEFA-ranglijst staat, waar er ook één te verdienen is via het zogeheten Champions Path.

De twee overige tickets gaan naar de twee landen met de beste gezamenlijke prestaties van hun clubs in het afgelopen seizoen, waar er een extra plek vrijkomt voor een club dat is geëindigd achter een UCL-plek. Vorig jaar waren dit Engeland en Italië, waar Nederland tot de twee beste landen van 2020/21 behoorde.