Wie is Ademola Lookman, de Nigeriaan met een hattrick in de Europa League-finale?

Wie is Ademola Lookman, de Nigeriaan met een hattrick in de Europa League-finale?
22 mei om 23:39

Ademola Lookman, geboren op 20 oktober 1997 in Wandsworth, Engeland, heeft zichzelf in de internationale schijnwerpers geplaatst door een indrukwekkende hattrick te scoren voor Atalanta in de finale van de Europa League tegen Bayer Leverkusen. Met deze prestatie leidde hij zijn team naar een 3-0 overwinning en schreef hij geschiedenis als de eerste Afrikaanse speler die een hattrick scoorde in een Europese finale. Wie is Lookman precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Wie is Ademola Lookman?

Ademola Olajade Alade Aylola Lookman begon zijn carrière bij de jeugd van Waterloo voordat hij in 2014 de overstap maakte naar Charlton Athletic. Daar debuteerde hij op 3 november 2015 in het eerste elftal. Zijn talent viel al snel op, en in januari 2017 maakte hij de overstap naar Everton voor een bedrag van ongeveer £7,5 miljoen. Bij Everton maakte hij meteen indruk door te scoren bij zijn debuut tegen Manchester City. Ondanks enkele veelbelovende optredens kon hij geen vaste basisplaats veroveren, wat leidde tot een uitleenbeurt aan RB Leipzig.

Carrière Ademola Lookman

Bij RB Leipzig maakte Lookman opnieuw indruk, vooral door het winnende doelpunt te scoren in zijn eerste wedstrijd tegen Borussia Mönchengladbach. In 2019 tekende hij een definitief contract bij Leipzig, maar wederom vond hij zijn weg terug naar de Premier League met uitleenbeurten bij Fulham en Leicester City. Bij Fulham was hij een cruciale speler in hun strijd tegen degradatie, en bij Leicester City speelde hij regelmatig in de basis en droeg hij bij aan hun Europese ambities.

Ademola Lookman bij Atalanta

In augustus 2022 tekende Lookman bij Atalanta Bergamo, waar hij direct een belangrijke speler werd met dertien doelpunten in zijn eerste seizoen in de Serie A. Zijn meest recente triomf kwam op 22 mei 2024, toen hij een hattrick scoorde in de Europa League-finale, wat hem niet alleen een plaats in de geschiedenisboeken opleverde, maar ook zijn status als een van de meest opkomende sterren in het Europese voetbal bevestigde.

Voor welk land speelt Ademola Lookman?

Internationaal heeft Lookman zowel voor Engeland als voor Nigeria gespeeld. Hij vertegenwoordigde Engeland op verschillende jeugdtoernooien, waaronder het winnen van het WK onder 20 in 2017. In 2022 besloot Lookman zijn internationale carrière voort te zetten bij Nigeria. Hij maakte zijn debuut op 25 maart 2022 en speelde sindsdien een belangrijke rol in het team, onder andere door doelpunten te scoren in de Afrika Cup van 2023.