Wie is Omari Hutchinson, de aanvaller die bij Ajax en Feyenoord in beeld is?

Wie is Omari Hutchinson, de aanvaller die bij Ajax en Feyenoord in beeld is?

3 juni om 18:19
Laatste update: 3 juni om 18:19

Omari Hutchinson kan op de interesse van zowel Feyenoord als Ajax rekenen. De twintigjarige linkspoot, die zowel op rechts als als nummer 10 uit de voeten kan, speelde als huurling een hoofdrol bij de promotie van Ipswich Town naar de Premier League. Chelsea lijkt hem deze zomer echter alleen voor een bedrag van iets meer dan twintig miljoen euro te willen verkopen. Wie is deze speler precies? VoetbalNieuws.nl schetst een portret.

Wie is Omari Hutchinson?

Omari Elijah Giraud-Hutchinson werd geboren op 30 oktober 2003 in Redhill, Engeland en bezit ook de Jamaicaanse nationaliteit. Hij begon zijn jeugdcarrière bij Chelsea in 2008, maar werd tweemaal weggestuurd voordat hij in 2012 werd gescout door Charlton Athletic. Na een jaar bij Charlton, trok hij de aandacht van Arsenal en voegde hij zich bij hun jeugdopleiding in 2015. Bij Arsenal ontwikkelde hij zich verder en tekende in november 2020 zijn eerste professionele contract. Hutchinson maakte zijn debuut op de bank voor het eerste elftal van Arsenal in de FA Cup-wedstrijd tegen Nottingham Forest op 9 januari 2022.

Omari Hutchinson van Chelsea en Ipswich Town is in beeld bij Ajax en Feyenoord

In juli 2022 keerde Hutchinson terug naar Chelsea, waar hij op 5 januari 2023 zijn professionele debuut maakte in een wedstrijd tegen Manchester City. Het seizoen daarop werd hij uitgeleend aan Ipswich Town, waar hij zijn potentieel liet zien door een belangrijke rol te spelen in de promotie naar de Premier League. Hutchinsons technische vaardigheden en explosieve speelstijl maakten hem al snel geliefd bij de fans van Ipswich. In 44 competitiewedstrijden scoorde hij tien keer en gaf hij zes assists. Zijn contract bij Chelsea loopt nog tot medio 2025.

Omari Hutchinson als international van Jamaica

Internationaal heeft Hutchinson ook al zijn sporen verdiend. Hij vertegenwoordigde Engeland op Onder 17- en Onder 19-niveau voordat hij besloot om voor Jamaica uit te komen. In mei 2022 werd hij opgeroepen voor het Jamaicaanse nationale team en maakte hij zijn debuut in een wedstrijd tegen Catalonië. In maart 2023 begon hij voor het eerst in de basis bij Jamaica in een wedstrijd tegen Trinidad en Tobago.

Kwaliteiten van Omari Hutchinson

Hutchinson staat bekend om zijn explosieve speelstijl en technische vaardigheden. Welke wedstrijd je ook van het afgelopen seizoen bekijkt, vroeg of laat maakt hij een actie waarbij zijn enorme technische kwaliteit duidelijk wordt. Hutchinson heeft de balbehandeling en versnelling om het hoog-complexe er simpel uit te laten zien. Hij durft drukbezette gebieden met de bal aan te vallen, vertrouwend op zijn acceleratie, controle en reacties. Zijn favoriete positie is rechtsbuiten, maar ook als nummer 10 en linksbuiten maakte hij een comfortabele indruk in de Championship.

Defensief toont Hutchinson ook zijn waarde. Bij Ipswich Town moest hij in de formatie van trainer Kieran McKenna meedoen in georganiseerd pressievoetbal, en hij liet zien dat hij die taak aankan. Hij herkent goed wanneer hij passlijnen moet afsluiten en wanneer hij moet drukzetten, wat resulteert in balveroveringen en snelle counters. Hoewel Hutchinson veel potentieel heeft, zijn er ook verbeterpunten. Als passer heeft hij nog groeiruimte en soms raakt hij te veel gefocust op zijn eigen acties. Daarnaast kan hij fysiek nog sterker worden om beter opgewassen te zijn tegen grotere verdedigers.

Omari Hutchinson is een serieus talent met veel potentieel. Als het Feyenoord of Ajax lukt om hem binnen te halen, heeft de Eredivisie er een nieuwe parel bij. Zijn explosieve speelstijl, technische vaardigheden en veelzijdigheid maken hem een waardevolle aanwinst voor elk team. Volgens Transfermarkt.nl ligt zijn waarde om en nabij de zeven miljoen euro. Chelsea wil hem alleen verkopen en vraagt naar verluidt een bedrag tussen de 21 en 26 miljoen euro. In dat geval lijkt VfB Stuttgart de club die de beste papieren heeft.

In onderstaande video kun je een paar hoogtepunten van Hutchinson bekijken.