Dit kan Leeds United of Southampton verdienen met promotie naar de Premier League

Dit kan Leeds United of Southampton verdienen met promotie naar de Premier League

26 mei om 15:25
Laatste update: 26 mei om 15:24

Zondag staat één van de belangrijkste wedstrijden in Engeland op het programma, namelijk de play-off finale voor promotie naar de Premier League. Leeds United en Southampton nemen het in deze finale tegen elkaar op. Hoeveel geld is er gemoeid met een promotie naar de Premier League? VoetbalNieuws.nl vertelt het je. 

In Engeland wordt het duel om promotie al jaren gekscherend het duel om honderd miljoenen genoemd. Er staat voor beide ploegen zondag dan ook meer op het programma dan alleen de prestige. De winnaar van de finale zondagavond promoveert van de Championship naar de Premier League. Voor een club zitten aan de promotie grote financiële voordelen. 


Wat verdient een club als het naar de Premier League promoveert? 

De grootste inkomstenbron voor een Premier League-club zijn de tv-inkomsten. De Premier League maakt de exacte bedragen pas na afloop van het seizoen bekend, maar in het seizoen 2022/2023 kreeg elke club in ieder geval 88,6 miljoen pond aan tv-rechten. Deze inkomsten bestaan uit internationale tv-rechten, nationale tv-rechten en reclame-inkomsten. Het grootste deel van de inkomsten zijn de internationale tv-rechten, die zijn goed voor maar liefst 48 miljoen pond per club. Daarnaast krijgen de clubs 31,2 miljoen pond aan nationale tv-rechten. De reclame-inkomsten zijn 'slechts' 9,4 miljoen euro. Voor elke wedstrijd die de club extra speelt, bovenop het reguliere Premier League-programma van 38 wedstrijden, krijgt het een "facility fee" van maar liefst 1,2 miljoen pond. Ter vergelijking: een Championship club ontvangt slecht acht miljoen euro aan totale tv-gelden. 

Ook het prijzengeld liegt er niet om in de hoogste afdeling van Engeland. Het team dat als laatste eindigt ontvangt 1,7 miljoen pond. Voor elke plek dat een club hoger eindigt, komt daar 1,7 miljoen pond bij. Ditzelfde geldt voor het geld uit "overzeese" deals. De club die als twintigste eindigt ontvangt ongeveer vijf ton van deze "overzeese" gelden en elke plek dat een club hoger komt, vermeerdert dit bedrag met vijf ton. Tot slot kan een club zijn inkomsten verder verhogen door langer te handhaven in de Premier League. Deze "parachute betalingen" lopen op als een club in staat is om voor langere tijd in de Premier League te blijven spelen. 

Een club die Premier League-voetbal speelt verdient dus minimaal 90,8 miljoen pond. Dat betekent dat er een grote som geld op het spel staat in de wedstrijd tussen Leeds United en Southampton zondagmiddag. De wedstrijd is om 16.00 uur te zien op Viaplay.