Southampton keert na jaar afwezigheid terug in de Premier League na zege op Leeds

26 mei om 18:05

Southampton heeft zich verzekerd van Premier League-voetbal door met 0-1 te winnen van Leeds United. In een volgepakt Wembley trok Southampton in een bevlogen wedstrijd aan het langste eind.

The Saints begonnen niet goed aan het duel. Southampton werd onder druk gezet door Leeds en kon geen vuist maken. Na iets meer dan tien minuten voetballen kroop Southampton voor het eerst uit zijn schulp. Na een vrije trap kon William Smallbone de bal inschieten, maar zijn poging werd gemakkelijk gekeerd door Illan Meslier. The Saints bleven sterker en de overmacht werd in de score uitgedrukt. Leeds liet Adam Armstrong volledig vrij, waarna de spits koel bleef en Southampton op voorsprong schoot. Na de treffer van de op papier uitspelende ploeg bleef het wedstrijdbeeld hetzelfde. Southampton had de controle over de wedstrijd, maar beide ploegen slaagden er niet in om nog echt gevaarlijk te worden.

Na rust begon Leeds net als in de eerste helft gevaarlijk aan het duel. Verdediger Joe Rodon probeerde het met een puntertje, waarna Crysencio Summerville kon uithalen. De Nederlander schoot de bal alleen net naast het doel. Waar de storm van Leeds in de eerste helft tien minuten duurde, duurde de kansenregen van Leeds na rust ongeveer een kwartier. Na het openingskwartier kreeg Southampton weer de controle over de wedstrijd. Bij vlagen kwam Southampton eruit en kon de ploeg gevaarlijk worden. Vlak voor tijd schoot invaller Daniel James de bal snoeihard tegen de lat en zette Leeds bijna op gelijke hoogte. Het bleek voor Leeds United de grootste kans van de wedstrijd, want het team van Daniel Farke kon in het slotoffensief geen gelijkmaker scoren.

Door de winst van Southampton mag de ploeg zich opmaken voor Premier League-voetbal. Buiten de prestige levert deze overwinning The Saints ook een hoop geld op. Leeds zal ook volgend seizoen in de Championship moeten spelen.