Beste nummers drie op het EK 2024, hoe werkt het, en wie gaan er door?

Beste nummers drie op het EK 2024, hoe werkt het, en wie gaan er door?
26 juni om 19:09
Laatste update: 26 juni om 19:08

Tijdens het EK 2024 gaan vier van de zes beste nummers drie door naar de knock-outfase. Dit systeem zorgt ervoor dat zestien teams zich plaatsen voor de achtste finales. Zo krijgen ook kleinere landen een kans om de groepsfase te overleven. VoetbalNieuws.nl vertelt je alles wat je moet weten over de beste nummers drie op het EK en wie dit momenteel zijn!

Hoe worden de beste nummers drie op het EK bepaald?

De rangschikking van de beste nummers drie wordt bepaald op basis van punten, doelsaldo, gescoorde doelpunten en gewonnen wedstrijden. Mocht dit geen uitsluitsel geven, dan wordt er gekeken naar fair play. Het team met de minste gele en rode kaarten krijgt dan voorrang. Als ook dat gelijk is, beslist de positie in de Europese kwalificatieranglijst.

In het uitzonderlijke geval dat er zelfs een gelijke stand is in de laatste criteria, wordt een loting gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als Duitsland, als gastland, derde wordt omdat zij zich niet via kwalificatie hoefden te plaatsen.

Hoe wordt bepaald wie tegen een beste nummer drie komt te spelen?

De UEFA heeft ook vastgelegd hoe de beste nummers drie tegen de groepswinnaars en nummers twee spelen. Dat gebeurt aan de hand van specifieke scenario's die afhangen vanuit welke groepen de beste nummers drie komen. Die complexiteit zorgt ervoor dat pas na de laatste groepswedstrijd duidelijk is welke teams het tegen elkaar opnemen in de achtste finales.

  • Achtste finale 1: 1B - 3A/D/E/F
  • Achtste finale 2: 1A - 2C
  • Achtste finale 3: 1F - 3A/B/C
  • Achtste finale 4: 2D - 2E
  • Achtste finale 5: 1E - 3A/B/C/D
  • Achtste finale 6: 1D - 2F
  • Achtste finale 7: 1C - 3D/E/F
  • Achtste finale 8: 2A - 2B

Kortom, de vier nummers drie met de meeste punten of het beste doelsaldo kwalificeren zich voor de achtste finales. Dat is pas bekend wanneer álle groepswedstrijden zijn afgerond. Op dit moment valt daar dus nog niets over te zeggen, al is hieronder een schema te vinden met alle mogelijke scenario's.

Dit zijn virtueel de beste nummers drie:

Wedstrijden gespeeld - punten - doelsaldo

1. Nederland:     3 - 4 - 4:4
2. Slowakije:      2 - 3 - 2:2
3. Slovenië:        3 - 3 - 2:2
4. Hongarije:      3 - 3 - 2:5
5. Kroatië:         3 - 2 - 3:6
6. Tsjechië:        2 - 1 - 2:3