Hoe werkt de EK-kwalificatie voor vrouwen, met de Oranje Leeuwinnen?

Hoe werkt de EK-kwalificatie voor vrouwen, met de Oranje Leeuwinnen?
16 juli om 18:35
Laatste update: 16 juli om 18:35

De Oranje Leeuwinnen staan voor een belangrijke EK-kwalificatiewedstrijd. Dinsdagavond wacht het cruciale duel met Noorwegen. VoetbalNieuws.nl legt je uit hoe de EK-kwalificatie werkt!

Hoe werkt de EK-kwalificatie voor vrouwen?

Nederland zit in een poule met Noorwegen, Italië en Finland en heeft tot dusver zeven punten uit vier wedstrijden. De kwalificatie voor het EK 2025 begon op 5 april 2024 en volgt op de UEFA Women's Nations League 2023/24. Het toernooi is verdeeld in twee fasen: de competitiefase en de play-offs.

In de competitiefase worden de landen ingedeeld in drie divisies: A, B en C. Divisies A en B hebben zestien landen, terwijl divisie C negentien landen telt. De indeling is gebaseerd op de prestaties in de Nations League, waarbij promotie- en degradatiewedstrijden in februari 2024 de uiteindelijke samenstelling bepaalden.

Landen spelen in groepen van drie of vier teams tegen elkaar, zowel thuis als uit, over zes speeldagen. De top twee van elke groep in divisie A kwalificeert zich rechtstreeks voor het EK 2025, samen met gastland Zwitserland. De overige plaatsen worden via play-offs in oktober, november en december bepaald.

Promotie en degradatie zijn ook van toepassing. Groepswinnaars en de nummers twee en drie uit divisie A blijven in divisie A, terwijl de nummers vier degraderen naar divisie B. Groepswinnaars van divisie B en C promoveren naar een hogere divisie, en de laagst gerangschikte teams degraderen naar een lagere divisie.

Programma EK-kwalificatie Oranje Leeuwinnen

vrijdag 5 april, 18.15 uur, Cosenza: Italië - Nederland (2-0)
dinsdag 9 april, 20.45 uur, Breda: Nederland - Noorwegen (1-0)
vrijdag 31 mei, 20.45 uur, Rotterdam: Nederland - Finland (1-0)
dinsdag 4 juni, 19.00 uur, Tampere: Finland - Nederland (1-1)
vrijdag 12 juli, 20.45 uur, Sittard: Nederland - Italië (0-0)
dinsdag 16 juli, 19.00 uur, Bergen: Noorwegen - Nederland

Wil jij op de hoogte blijven van al het grote voetbalnieuws? Dan is de VoetbalNieuws-app perfect voor jou! Download hier de app uit de Play Store en klik hier voor de App Store. Al het grote nieuws direct op je telefoon!