Zo verliep de interlandcarrière van Lieke Martens

Einde van een tijdperk: zo verliep de interlandcarrière van Lieke Martens

4 juni om 20:00

Na 13 jaar als Oranjeleeuwin waarin zij 160 interlands speelde, neemt Lieke Martens dinsdagavond afscheid van het Nederland elftal. "Ik kies voor mijn geluk", zei Martens daarover afgelopen week. VoetbalNieuws.nl zet de hoogtepunten uit haar interlandcarrière voor je op een rij.

Lieke Martens is misschien wel de meest bekende Nederlandse voetbalster. Mede dankzij haar prestaties bij Barcelona en het Nederlands elftal is de populariteit van het vrouwenvoetbal in Nederland enorm gestegen. In haar interlandcarrière voor Oranje wist zij maar liefst 62 doelpunten te maken.

2011: Debuut Lieke Martens

De interlandcarrière van Martens begon op 22 augustus 2011 met een oefeninterland tegen China. Bij haar debuut kreeg zij van trainer Roger Reijners direct een basisplaats.

2013: De volle minuten op het EK in Zweden

Het eerste grote toernooi dat de aanvalster speelde, was het EK van 2013 in Zweden. De Nederlandse vrouwen kwamen daar echter niet verder dan de groepsfase. Martens speelde in die wedstrijden de volle minuten.

2015: Martens' eerste doelpunt voor Oranje

In de kwalificatie voor het WK van 2015 werd Nederland tweede in de poule, waardoor de Oranje Leeuwinnen de play-offs moesten spelen. Martens wist daarin twee doelpunten en een assist te maken. Mede daardoor plaatsten de Nederlandse vrouwen zich voor het eerst in de geschiedenis voor een WK. Het allereerste doelpunt van de Oranje Leeuwinnen ooit op een WK werd ook door Martens gemaakt, tijdens het WK van 2015 in Canada. De Nederlandse schoot vanaf dertig meter afstand en maakte een prachtig doelpunt. Nederland won die wedstrijd met 1-0 van Nieuw-Zeeland. Martens werd Woman of the Match. De Leeuwinnen strandden in de achtste finales tegen Japan.

2017: EK-winst voor de Oranjeleeuwinnen

In 2017 vond het EK plaats in Nederland. Martens en consorten wonnen wedstrijd na wedstrijd en daarmee nam het vrouwenvoetbal in Nederland een vlucht. In de finale namen de Oranje Leeuwinnen het op tegen Denemarken. Martens scoorde in de finale de 2-1 met een mooi schot van buiten de zestien. Uiteindelijk won Nederland de wedstrijd met 4-2, waardoor de Leeuwinnen het EK in eigen land wonnen. Martens werd uitgeroepen tot Player of the Tournament. Gedurende het EK was zij goed voor drie doelpunten en twee assists.

2019: Teenblessure Martens tijdens WK

Het WK in Frankrijk in 2019 was op sportief gebied opnieuw een succes voor de Oranje Leeuwinnen. Martens scoorde in de achtste finale twee doelpunten tegen Japan, waardoor de Nederlandse vrouwen de kwartfinale bereikten. Ondanks haar teenblessure bleef Martens dapper doorgaan, hoewel zij af en toe wel apart trainde. Nederland wist de finale te bereiken, maar verloor deze van de Verenigde Staten.

2020: Gemiste penalty op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen van 2020 zullen in het geheugen gegrift staan van de Oranje Leeuwinnen. Door de coronapandemie moesten de speelsters na de wedstrijden in het hotel blijven en mochten zij alleen voor de training het hotel verlaten. Deze omstandigheden weerhielden Martens niet van scoren: tijdens het toernooi scoorde zij vier doelpunten. In de kwartfinale verloren de Leeuwinnen uiteindelijk opnieuw van de Verenigde Staten. Martens miste in die wedstrijd een penalty.

EK 2021: Onzichtbare Martens gedurende toernooi

Het EK van 2021 was geen groot succes voor de Nederlandse vrouwen. Het team had te maken met meerdere blessures en coronagevallen. Martens was weinig zichtbaar tijdens het toernooi. De Leeuwinnen werden in de kwartfinale uitgeschakeld door Frankrijk.

WK 2023: Matig WK voor Oranje

Ook op het WK in 2023 wisten de Leeuwinnen niet verder te komen dan de kwartfinales. Lieke Martens speelde alle vijf de wedstrijden, waarin zij één keer wist te scoren.

Nations League 2023: Oranje behaalt vierde plek

De Oranje Leeuwinnen wisten bij de eerste Nations League voor vrouwen de vierde plek te behalen. Voor Martens was dit ook het moment om intern haar vertrek aan te kondigen, wat zij pas in mei 2024 bekend maakte aan de rest van de wereld.

Dinsdag speelde Lieke Martens haar laatste interland voor Oranje tegen Finland in de EK-kwalificatie. Een week eerder nam zij al afscheid van het Nederlandse publiek. Martens kijkt met veel trots terug op haar interlandcarrière: "Ik heb dertien jaar in Oranje gespeeld. Ik stop met pijn in mijn hart, maar het is goed. Ik ben blij en trots. Ik weet zeker dat ik emotioneel ga worden, maar ik ga vooral genieten. Ik ben enorm trots dat ik een rolmodel heb kunnen zijn voor meisjes en hen een droom heb gegeven om profvoetbalster te worden."

Lieke Martens in cijfers

Aantal interlands: 160
Aantal doelpunten: 62
Basisplaatsen: 153
Invalbeurten: 2
Aantal EK’s: 3
Aantal WK’s: 3
Aantal Olympische Spelen: 1
Aantal teamprijzen: 1x Europees kampioen, 1x zilver op WK