Deze Nederlanders staan in de top 100 meest waardevolle spelers

Deze Nederlanders staan in de top 100 meest waardevolle spelers
30 mei om 22:20
Laatste update: 30 mei om 22:23

CIES Football Observatory heeft de top 100 meest waardevolle spelers vrijgegeven. Jude Bellingham voert de lijst aan met een waarde van 280 miljoen euro. Op de prestigieuze lijst prijken ook verschillende Nederlanders.

Xavi Simons van RB Leipzig is de hoogst genoteerde Nederlander op plaats twintig met een geschatte waarde van 112,1 miljoen euro. De 21-jarige middenvelder maakte dit seizoen veel indruk in de Bundesliga en zijn marktwaarde blijft maar stijgen. Cody Gakpo, die voor Liverpool speelt, staat op de 29e plaats met een waarde van 99 miljoen euro. Zijn veelzijdigheid en prestaties in de Premier League dragen bij aan zijn hoge waardering.

Micky van de Ven, verdediger bij Tottenham Hotspur, wordt op 71,7 miljoen euro geschat en staat op de 47e plaats. Zijn verdedigende kwaliteiten en jonge leeftijd maken hem een gewilde speler op de transfermarkt. Jorrel Hato van Ajax completeert de lijst van Nederlanders in de top 100 met een waarde van 70,2 miljoen euro, waarmee hij op de 50e plaats staat. Hato’s potentieel en prestaties in de Eredivisie hebben zijn waarde aanzienlijk verhoogd.

De top drie van de lijst bestaat naast Bellingham uit Erling Haaland (255 miljoen euro) en Vinicius Junior (240 miljoen euro). Real Madrid en Manchester City zijn goed vertegenwoordigd in de top vijf, met Rodrygo en Phil Foden die ook hoog staan genoteerd. Naast de Nederlandse spelers zijn er nog andere talenten zoals Bukayo Saka, Julian Alvarez en Martin Ödegaard die de top 10 completeren.

Het model van CIES Football Observatory, dat is gebaseerd op meer dan 5.500 transfers, houdt rekening met factoren zoals leeftijd, contractduur en speelminuten. Deze lijst benadrukt de waarde en het potentieel van jonge talenten in het moderne voetbal.