Manchester City opent frontale aanval op Premier League en gaat in beroep

'Manchester City opent frontale aanval op Premier League en gaat in beroep'

4 juni om 18:55
Laatste update: 4 juni om 18:59

Manchester City is 'in oorlog' met de Premier League, aldus The Times. De club gaat in beroep tegen de competitie met een geschil dat komende maandag begint.

Het resultaat van deze rechtszaak kan de regels van het Engelse voetbal drastisch veranderen. De vermeende 115 aanklachten tegen City, met betrekking tot regelgeving en financiële regels, kunnen worden ingetrokken. De hoorzitting, die meer dan een maand zal duren, kan leiden tot enorme boetes voor de eigenaren van City en zelfs administratieve degradatie voor het team van Pep Guardiola.

City wil de APT-wet beëindigen en schadevergoeding eisen van de Premier League. Deze wet voorkomt dat een eigenaar bodemloos geld in een club kan stoppen. De APT, geïntroduceerd in december 2021 na de overname van Newcastle United door Saoedi-Arabië, is bedoeld om de competitie eerlijk te houden door te voorkomen dat clubs commerciële deals sluiten met bedrijven die banden hebben met hun eigenaren.

Als de club uit Manchester succesvol is, kunnen rijkere clubs hun sponsordeals sluiten zonder onafhankelijke beoordeling, waardoor ze meer geld kunnen inzamelen en uitgeven aan spelers. Tussen de tien en twaalf andere Premier League-clubs hebben zich bij de juridische actie aangesloten, meldt The Times. Dit conflict wordt beschreven als een 'burgeroorlog' tussen City en de rest van de clubs. City ontkent alle vergrijpen in verband met de 115 aanklachten.