Dit zegt Van Hecke over teamgenoot en vriend Verbruggen bij Oranje

Dit zegt Van Hecke over teamgenoot en vriend Verbruggen bij Oranje
19 juni om 07:50

Jan Paul van Hecke, verdediger van Brighton & Hove Albion, spreekt in een interview met De Telegraaf zijn bewondering uit voor zijn ploeggenoot en vriend Bart Verbruggen. De doelman is momenteel met Oranje mee naar het EK in Duitsland en krijgt van bondscoach Ronald Koeman de voorkeur onder de lat.

Ondanks dat hij Verbruggen een droomtransfer naar de Europese top gunt, hoopt hij dat de jonge doelman voorlopig nog even bij Brighton blijft. "Dan lijk ik nog beter," lacht Van Hecke, die een uitstekend seizoen beleefde in de Premier League. De twee kennen elkaar al sinds hun tijd bij NAC Breda. "Ik speelde al in het eerste en Bart nog in de jeugd, maar hij was toen al zo goed dat hij geregeld met ons mocht meetrainen," vertelt Van Hecke. Later kwamen ze elkaar weer tegen bij Jong Oranje en nu spelen ze samen bij Brighton. "Toen Brighton & Hove Albion een optie voor hem werd, belde hij me en stelde hij vragen over de club, de trainer, de faciliteiten en de stad."

Verbruggen had een moeilijke start bij Brighton, maar heeft zich inmiddels goed aangepast. "Bart kwam van Anderlecht en stopte tijdens de eerste training werkelijk niet één bal. Maar dat is omgeslagen in frustratie bij de spitsen, want de laatste maanden pakte hij bijna alles," aldus Van Hecke. Deze grote stappen hebben ervoor gezorgd dat Verbruggen nu ook in Oranje indruk maakt. "Ik ben heel blij voor hem," zegt Van Hecke.

Van Hecke prijst Verbruggen's professionaliteit en volwassenheid. "Bart lijkt veel ouder dan zijn leeftijd aangeeft. Hij is verstandig en denkt goed na over zijn keuzes. Hij is enorm met zijn vak bezig," zegt Van Hecke. Dit blijkt onder andere uit het feit dat Verbruggen al vanaf zijn vijftiende een mental coach heeft, yogalessen volgt en op zijn voeding let.

Verbruggen is een belangrijke steun voor Van Hecke in het veld. "In wedstrijden zijn er altijd momenten dat je het als team even zwaar hebt. Voor een verdediger is het prettig te weten dat een kans weggeven niet automatisch een tegengoal betekent." Van Hecke omschrijft Verbruggen als een allround keeper met weinig zwakke plekken. "Hij straalt rust uit, voetbalt goed mee en heeft knappe reflexen. Hij keept vooruit, waardoor alle diepe ballen van de tegenstander voor hem zijn."

Keeperskenners zoals Frans Hoek vergelijken Verbruggen zelfs met Manuel Neuer en Edwin van der Sar. "Als Bart ooit een transfer naar een Europese topclub maakt, dan is dat verdiend en heel goed voor het Nederlands elftal," sluit Van Hecke af.