Dit moet je weten over SK Brann, de Conference League-tegenstander van Go Ahead

Dit moet je weten over SK Brann, de Conference League-tegenstander van Go Ahead

19 juni om 14:42

Go Ahead Eagles begint haar Europese avontuur komend seizoen tegen SK Brann uit Noorwegen. De Deventenaren werden woensdagmiddag geloot voor de tweede voorrondes van de Conference League. De ploeg van trainer René Hake moet drie rondes overleven om het hoofdtoernooi te bereiken. VoetbalNieuws.nl vertelt je alles over de Noorse tegenstander!

SK Brann, tegenstander van Go Ahead in de tweede voorronde van de Conference League

Waar komt SK Brann vandaan?

De wedstrijden worden gespeeld op donderdag 25 juli en 1 augustus. Go Ahead begint in de eigen Adelaarshorst en reist een week later af naar Bergen, in het zuiden van Noorwegen. SK Brann eindigde afgelopen seizoen als tweede in de Noorse Eliteserien.

Welke prijzen heeft SK Brann gewonnen?

Brann, opgericht op 26 september 1908, is een van de oudste en meest prestigieuze clubs in Noorwegen. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Brann Stadion, dat plaats biedt aan 17.686 toeschouwers. Brann won drie keer de Noorse landstitel, in 1962, 1963 en 2007. De club staat bekend om haar fanatieke supporters en de hoge verwachtingen die elk seizoen weer worden gesteld.

In de afgelopen decennia kende Brann wisselende successen. De club beleefde een hoogtepunt in 2007 met het winnen van de landstitel, wat een einde maakte aan een wachtperiode van 44 jaar. Desondanks degradeerde de club in 2014 en keerde het in 2016 weer terug naar het hoogste niveau. In de jaren negentig bereikte Brann de kwartfinales van de Europacup II en won het de Noorse beker meerdere keren.

Nederlandse spelers bij SK Brann

Vorig seizoen speelde AZ nog tegen Brann. De Alkmaarders schakelden de Noren na strafschoppen uit en bereikten zo de groepsfase van de Conference League. Ook PSV, NEC en FC Twente hebben in het verleden tegen Brann gespeeld. Ludcinio Marengo en Vito Wormgoor zijn de enige Nederlanders die ooit voor SK Brann speelden.

Go Ahead plaatste zich via de play-offs van de Eredivisie voor Europees voetbal door na verlenging af te rekenen met FC Utrecht. De laatste keer dat Go Ahead Europees speelde, was in het seizoen 2015/2016. Toen strandde de ploeg in de voorrondes van de Europa League tegen Ferencváros.