Belgische kranten over de eerste EK-overwinning tegen Roemenië

Dit schrijven Belgische kranten na overwinning op Roemenië: 'We hebben u gemist'

23 juni om 07:28
Laatste update: 23 juni om 07:19

De Rode Duivels hebben zaterdag hun eerste overwinning op het EK voetbal behaald door Roemenië met 2-0 te verslaan. De Belgische pers is lovend over enkele spelers, terwijl ook kritische noten worden gekraakt. VoetbalNieuws.nl zet er een aantal voor je op een rij.

'Hallo Jan, we hebben u gemist'

Het Laatste Nieuws was zeer onder de indruk van doelman Koen Casteels en Jan Vertonghen. Over Casteels schreven ze: "Uitstekende redding op een kopbal van Dragusin. Daarna steeds alert als het moest. Zo ook oog in oog met Dennis Man na de rust. Een cruciale save. Keept zich steeds meer in de harten van de Duivelse fans." Vertonghen werd geprezen om zijn leiderschap: "Voorts negentig minuten op routine en met de verbetenheid van een twintigjarige. Leider van de defensie. Hallo Jan, we hebben u gemist."

"Hij hield de lekkende verdediging recht"

Hans Vandeweghe van De Morgen legde de nadruk op de tactische veranderingen en de energie van de ploeg: "In de eerste plaats de opstelling. De bondscoach had geluisterd naar de suggesties of misschien ook naar zichzelf, en wijzigde op vijf posities." Over het energieke spel van Kevin De Bruyne schreef hij: "Kevin De Bruyne had al meer dan vijf kilometer gelopen nog voor het einde van de eerste helft en de hele ploeg zat opgeteld boven de 50 kilometer." Vandeweghe roemde ook de prestaties van Casteels: "Ook tegen Slowakije maar dan vooral tegen Roemenië hield hij zijn soms lekkende verdediging recht. Zijn redding kort na het afgekeurde doelpunt van Lukaku was vintage Courtois hoe hij zich breed maakte."

'Brute pech'

Het Nieuwsblad was eveneens lovend over de prestatie van Casteels, die een 9 kreeg: "Redde de 1-1 van onder zijn lat. Was ook één op één niet te kloppen: fantastisch gedaan. Deed ook zijn overige werk prima. Maakte geen enkel foutje." Romelu Lukaku, ondanks zijn inspanningen, kreeg kritiek vanwege zijn pech: "Leverde meteen de prima assist voor Tielemans. Had nadien zelf de 2-0 kunnen maken, miste lange tijd efficiëntie. Zag alweer een doelpunt afgekeurd: brute pech."

Deze overwinning geeft de Rode Duivels nieuwe hoop en vertrouwen, hoewel er nog steeds verbeterpunten zijn. Zoals De Morgen concludeert: "Het heeft er alle schijn van dat een aantal spelers met kleine mankementen kampen. Zo vroeg Arthur Theate die een goede wedstrijd speelde vroeger dan voorzien zijn vervanging."