Italië naar achtste finale door goal in 98e minuut, Kroatië lijkt klaar op EK

24 juni om 23:00
Laatste update: 24 juni om 23:22

Italië heeft zich geplaatst voor de achtste finales van het EK. In de 98e minuut maakte het de 1-1 tegen Kroatië en daarmee kwalificeerde het zich voor de volgende ronde. Op het andere veld won Spanje met 1-0 van Albanië en dat betekent dat het Nederlands elftal, ongeacht de uitslag tegen Oostenrijk, doorstoot naar de volgende ronde.

Spanje was voorafgaand aan de laatste speelronde in de groepsfase al zeker van groepswinst en begon met een B-team aan het treffen met Albanië. Al binnen het kwartier kwamen de Spanjaarden op voorsprong tegen de Albanezen, die een overwinning nodig hadden om door te stoten naar de achtse finales. Ferran Torres rondde in de dertiende minuut beheerst af en zette zo de 1-0 op het scorebord.

In het restant van de wedstrijd kwamen beide ploegen tot kleine kansen, maar er werd niet meer gescoord. Door de nederlaag van Albanië weet Oranje een dag voor het treffen met Oostenrijk al dat het zeker is van de volgende ronde op het eindtoernooi in Duitsland.

Kroatië - Italië 1-1

In Leipzig namen Kroatië en Italië het tegen elkaar op in de strijd om plek twee in Groep B. De Italianen hadden aan een punt genoeg om de tweede plek veilig te stellen, de Kroaten hadden een overwinning nodig. Italië kwam sterk voor de dag in de eerste helft, maar beloonde zichzelf niet met treffers. In de tweede helft viel het doelpunt aan de andere kant. Een halve minuut nadat hij een strafschop had gemist, tikte Luka Modric uit een rebound de 1-0 binnen.

En dus was plots Kroatië de nummer twee van de poule. De Kroaten wisten de voorsprong echter niet vast te houden en zagen Italië in minuut 98 op gelijke hoogte komen. Door die treffer eindigen de Italianen als tweede en is Kroatië zo goed als uitgeschakeld.