Dit schrijven de buitenlandse kranten over de wanprestatie van Oranje

Dit schrijven de buitenlandse kranten over Nederland - Oostenrijk
26 juni om 11:30

De internationale pers was meedogenloos in hun oordeel over de prestaties van het Nederlands elftal na de 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk in de groepsfase van het EK. De kritiek richtte zich vooral op de zwakke verdediging, tactische fouten en individuele blunders. VoetbalNieuws.nl geeft je een overzicht van wat enkele van de grootste buitenlandse kranten schreven over de wedstrijd en de wanprestatie van Oranje.

Buitenlandse kranten over Nederland - Oostenrijk

L'Équipe (Frankrijk)
L'Équipe benadrukte hoe Nederland struikelde aan de rechterkant. "Ronald Koeman, de bondscoach van Nederland, koos voor een nieuw uitziende rechterflank tegen Oostenrijk, maar de drie tegendoelpunten kwamen van die kant (2-3)." De Franse krant haalde ook de tactische wisselingen van Koeman aan. "Voor de derde keer in drie wedstrijden tijdens dit EK presenteerde Nederland een nieuw uitziende rechterflank. Koeman koos voor een combinatie van Lutsharel Geertruida en Donyell Malen, wat een verloren gok bleek te zijn."

La Gazzetta dello Sport (Italië)
De Italiaanse krant bekritiseerde de afwachtende houding van Nederland en de gevolgen daarvan. "De Nederlanders leken wat afwachtend, terwijl de Oostenrijkers meteen fel van start gingen. Malens eigen doelpunt was slechts het begin van de ellende voor Oranje." Ze wezen ook op de gemiste kansen en zwakke verdediging. "Nederland kon geen grip krijgen op het spel en liet te veel ruimte aan de tegenstander."

Het Laatste Nieuws (België)
Het Laatste Nieuws trok harde conclusies over de huidige staat van het Nederlands elftal. "Oranje wilde tegen Oostenrijk gewoon lekker ballen. Maar dit is niet meer het Nederland van Johan Cruijff, Dennis Bergkamp of Wesley Sneijder." De Belgische krant was niet mild voor de verdediging. "Zelfs de veelgeprezen defensie gaf niet thuis. Zo red je het tegen niemand." Over Joey Veerman, die al na 35 minuten werd gewisseld, schreven ze: "Veerman had een rampzalige avond met slechts 47% passnauwkeurigheid."

Marca (Spanje)
Marca richtte zich op de historische context en de tactische fouten. "Op de dag dat het 36 jaar geleden is dat Nederland historisch Europees kampioen werd in Duitsland, werd de huidige realiteit duidelijk. Oostenrijk bevestigde de goede indruk die ze in de eerste wedstrijden hadden achtergelaten en liet Nederland struikelen." Ze bekritiseerden vooral de keuzes van Koeman. "Zijn gok om de rechterkant volledig te veranderen was een grote fout. Geertruida en Malen waren niet op elkaar ingespeeld en dat heeft Oranje de das omgedaan."

Kicker (Duitsland)
Kicker legde de nadruk op de zwakke defensieve prestaties van Nederland. "Oostenrijk begon sterk en drong een eigen goal af", schreven ze, en voegden eraan toe: "Nederland wist weliswaar gelijk te maken, maar bleek keer op keer kwetsbaar. Sabitzer scoorde opnieuw door de gaten in de Nederlandse verdediging te benutten."

The Guardian (Engeland)
Ook The Guardian benadrukte de chaotische verdediging van Nederland. "Koeman betreurde de openingsfase, die zijn tegenhanger als 'brutally good' omschreef. Terwijl Nederland nadien duidelijk verbeterde, waren ze schandalig open achterin." Ze merkten op: "Het was een van hun eigen aanvallers die de uphill struggle begon. Malen was geselecteerd om aan de andere kant te scoren, maar hij slaagde er alleen in om de bal in het eigen doel te schieten."