Zo zorgde Zwitserland op het vorige EK voor een enorme stunt in de achtste finales

Zo zorgde Zwitserland op het vorige EK voor een enorme stunt in de achtste finales

29 juni om 16:20
Laatste update: 29 juni om 16:20

Zwitserland neemt het zaterdagavond op tegen Italië in de achtste finales van het EK 2024. De vorige keer dat Zwitserland in deze fase van het toernooi stond, in 2021, zorgde het team voor een sensationele overwinning op FrankrijkVoetbalNieuws.nl blikt terug op die historische avond.

Zwitserland - Frankrijk op het EK 2020

Op 28 juni 2021 speelde Zwitserland tegen Frankrijk in een bloedstollende wedstrijd die eindigde in 3-3. Haris Seferović bracht Zwitserland vroeg op voorsprong met een krachtige kopbal. Frankrijk kwam terug na de rust met drie doelpunten, dankzij twee van Karim Benzema en een schitterende treffer van Paul Pogba. Zwitserland gaf echter niet op. Seferović scoorde opnieuw en Mario Gavranović zorgde met een prachtig schot voor de gelijkmaker in de laatste minuten.

Tijdens de verlenging hadden beide teams kansen, maar geen van beide wist te scoren. In de daaropvolgende strafschoppenserie bleek Yann Sommer de held door de beslissende penalty van Kylian Mbappé te stoppen. Zwitserland won met 5-4 en plaatste zich voor de kwartfinales tegen Spanje, wat uiteindelijk het eindstation bleek, eveneens na strafschoppen.

De parallellen met nu zijn duidelijk. Zwitserland moet opnieuw een sterke tegenstander verslaan om door te gaan. De ploeg zal putten uit de heroïsche prestatie van 2021, waar ze door hun vechtlust en vastberadenheid een onmogelijke overwinning behaalden. Als Zwitserland zaterdag hetzelfde niveau weet te halen, kunnen ze opnieuw voor een verrassing zorgen tegen regerend Europees kampioen Italië. De winnaar plaatst zich voor een kwartfinale tegen Engeland of Slowakije.

Zwitserland - Italië begint zaterdagavond om 18.00 uur in het Olympiastadion in Berlijn. VoetbalNieuws.nl doet uiteraard verslag van de wedstrijd. Het daarvoor bestemde blog vind je hier.