Chivu waarschuwt Oranje voor gevaar Roemenië: "Een moeilijk te kloppen machine"

Dit is waarom Oranje Roemenië niet moet onderschatten volgens oud-Ajacied Chivu
30 juni om 07:45

Cristian Chivu denkt dat Roemenië voor een stunt kan zorgen tegen Nederland. De voormalige verdediger van Ajax waarschuwt voor de kracht van het collectief van e Roemenen en spreekt in De Telegraaf van een 'fifty-fifty-wedstrijd'.

Cristian Chivu, die tussen 1999 en 2003 voor Ajax speelde, vindt de achtste finale tussen Nederland en Roemenië bijzonder. De 75-voudig Roemeens international, die zelf aan de EK’s van 2000 en 2008 deelnam, blikt in De Telegraaf vooruit op het duel. "De grote sterspeler van dit Roemeense elftal is het team, de spirit van het collectief," zegt Chivu. "Op dit hele EK heb ik nog geen enkele speler gezien die individueel het verschil maakt en bij ons is dat niet anders."

Roemenië verraste vriend en vijand door in de kwalificatie boven Zwitserland te eindigen en in de groepsfase eerste te worden en België achter zich te laten. Chivu: "Het vertrouwen is enorm groot. Ianis Hagi is een grote naam, maar de ster van het team is hij nog niet. De spelers van de nationale ploeg beseffen dat ze het samen moeten doen."

De bondscoach is volgens de oud-Ajacied één van de uitblinkers aan Roemeense zijde. Chivu noemt Edward Iordanescu, de bondscoach van Roemenië, een rustige en effectieve leider. "Zijn grootste kracht is dat hij heel rustig is, de beperkingen van deze selectie kent en het elftal naar zijn mogelijkheden laat voetballen," zegt hij. "Iordanescu heeft er een moeilijk te kloppen machine van gemaakt die heel Roemenië weer trots maakt."

Volgens Chivu kan Roemenië verrassen in de knock-outfase. "De titel winnen is misschien niet realistisch, maar in Roemenië is er echt het geloof dat we ver kunnen komen. Natuurlijk mist Oranje met Frenkie de Jong en Teun Koopmeiners zijn belangrijkste spelers. Maar toch wordt het voor Roemenië niet makkelijk. Virgil van Dijk, Memphis Depay en Jeremie Frimpong zijn klassespelers. Nederland is echt goed als het gaat draaien, maar Roemenië is een gevaarlijke opponent voor iedereen."