Passie en vechtlust: dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-opponent Roemenië

Passie en vechtlust: dit zijn de sterktes en zwaktes van Oranje-opponent Roemenië

29 juni om 14:00
Laatste update: 29 juni om 14:08

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond in de achtste finale van het EK tegen Roemenië. In de Allianz Arena zal Ronald Koeman moeten voorkomen dat de Roemenen een bananenschil vormen voor Oranje. VoetbalNieuws.nl vertelt je wat Nederland van Roemenië kan verwachten. 

Ondanks de desastreuze wedstrijd van Oranje tegen Oostenrijk, die met 2-3 verloren ging, mag Oranje niet klagen over de mogelijke vervolgroute van het EK. Bij een eventuele zege van Nederland op Roemenië mag het zich opmaken voor een ontmoeting met Turkije of Oostenrijk in de kwartfinale. 

Roemenië in de groepsfase van het EK

Roemenië werd tegen alle verwachtingen in eerste in Groep E. In het openingsduel won Roemenië door prachtige doelpunten met 3-0 van Oekraïne. In de tweede wedstrijd moest de ploeg van Eduard Iordanescu haar meerdere erkennen in België. Na een doelpunt in de tweede minuut van Youri Tielemans weerden de Roemenen zich kranig en maakten het onze zuiderburen behoorlijk lastig. In de 80ste minuut nam België afstand van Roemenië door het doelpunt van Kevin De Bruyne. De laatste speeldag van Groep E was ongekend spannend. Alle vier de ploegen hadden na twee wedstrijden drie punten en zodoende waren alle scenario’s in de groep nog mogelijk. Uiteindelijk had Roemenië vanwege het aantal gescoorde doelpunten voldoende aan een 1-1 gelijkspel tegen Slowakije om koploper van de groep te worden. 

Tactische analyse Roemenië

Roemenië gaat na de eerste drie wedstrijden op dit EK de boeken in als het team dat het meest slordig is aan de bal. Het team kent met een percentage van 75% de laagste passnauwkeurigheid van alle deelnemers op het eindtoernooi. De onnauwkeurigheid wordt door het elftal gecompenseerd met strijd en de nodige energie. Ook is snelheid één van de wapens van de Oranje-opponent. Al die aspecten komen het beste tot uiting bij rechtsback en oud-ADO Den Haag-speler Andrei Ratiu. De verdediger is met zijn blauwe haar een opvallende verschijning en maakt met zijn werklust en snelheid indruk op dit toernooi. In de wedstrijd van zijn club Rayo Vallecano tegen Real Madrid werd de snelheid van maar liefst 35,6 kilometer per uur gemeten bij de rechtsback. Cody Gakpo zal dinsdag dus in ieder geval zijn loopschoenen uit de kast moeten halen. 

Iordanescu koos tot dusver voor de 4-1-4-1 formatie, waarmee hij voortdurend tien man achter de bal probeert te houden. Denis Dragus is de meest vooruitgeschoven speler van de Roemenen. Roemenië zakt vaak terug op eigen helft, alleen bij doeltrappen wil de ploeg van Iordanescu hoge druk zetten. Vanuit de formatie wil Roemenië de tegenstanders naar de zijkant dwingen. Op deze manier wil de ploeg de aanval van de tegenstander vertragen en de opponent terugdringen op het veld. 

Vermoedelijke opstelling Roemenië

Iordanescu geeft onder de lat de voorkeur aan Florin Nita. De keeper staat bekend om zijn vermogen om penalty’s te stoppen. In zijn carrière wist hij tot nu toe al dertien penalty’s tegen te houden. Ratiu zal de rechterflank weer gaan bestormen met naast hem het vertrouwde duo Radu Dragusin en Andrei Burca. Nicusor Bancu speelt normaal gesproken als linksachter, maar is door zijn gele kaart tegen Slowakije geschorst voor de ontmoeting met Oranje. Zijn plek wordt waarschijnlijk ingenomen door Ionut Nedelcearu. Marius Marin zal als controleur voor de verdediging gaan spelen met voor hem het viertal: Denis Man, Razvan Marin, Nicolae Stanciu en Florinel Coman. Net als de drie voorgaande wedstrijden van dit EK zal waarschijnlijk Denis Dragus de meest vooruitgeschoven pion van Roemenië zijn. 

Vermoedelijke opstelling Roemenië: Nita; Ratiu, Dragusin, Burca, Nedelcearu; Marin; Man, Marin, Stanciu, Coman; Dragus

Hoe kan Nederland Roemenië bestrijden? 

Roemenië heeft het meeste baat bij gesloten wedstrijden, waarin de tegenstander de bal heeft maar niet tot gevaar komt. Het Nederlands elftal zal er tegen Roemenië dus voor moeten zorgen dat het agressief is in passing. De ruimte voor Oranje zal achter de defensie van Roemenië liggen of in de zones naast de enige controleur aan Roemeense zijde. 

Het team van Koeman zal dus een stuk sneller moeten combineren en beter de ruimte zoeken dan in eerdere wedstrijden om Roemenië pijn te kunnen doen. 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door voetbalnieuws.nl (@voetbalnieuws.vn)

logo

Roemenië

  • -
  • -
Morgen 18:00
  • Wedstrijd
  • Opstelling


Aftrap 18:00

WEDSTRIJD INFO


Datum
dinsdag 2 juli 2024
Stadion
Fußball Arena München
Aftrap
18:00
Scheidsrechter
Zwayer