Duitse media spreken van 'VAR-geluk' bij Duitsland na zege op Denemarken

Duitse media spreken van 'VAR-geluk' bij Duitsland na zege op Denemarken

30 juni om 08:20

Duitsland wist zaterdag met 2-0 van Denemarken te winnen. Hierdoor is Die Mannschaft verzekerd van een plek in de kwartfinales. De Duitse media spreken van een zomerstorm-sprookje, maar realiseren zich ook dat het land zich gelukkig mocht rekenen met de VAR. 

Bild benoemt dat het de eerste knock-outwedstrijd is die Duitsland wint sinds het EK van 2016. De grote Duiste sportkrant kijkt stiekem ook al iets verder vooruit en spreekt van een mogelijke 'kraker tegen titelfavoriet Spanje'. Bild spreekt daarnaast van 'VAR-geluk' na het merkwaardige optreden van de arbitrage. Joachim Andersen schoot Denemarken in eerste instantie op voorsprong, maar dat doelpunt vond geen doorgang wegens een paar centimeter buitenspel. Diezelfde Andersen kreeg een paar minuten later de bal op zijn hand in het strafschopgebied, wat Duitsland na een VAR-check een pingel opleverde. Zo kwam Duitsland niet op achterstand, maar juist op voorsprong. 

"De zwarte wolken die zich net op tijd voor de aftrap boven het Dortmund-stadion verzamelden, waren in veel opzichten een onheilspellende voorbode van een gedenkwaardige en magische voetbalavond", begint Kicker. De krant meldt ook dat de Duitsers goed wegkwamen door de VAR en spreken van een ontsnapping. Ondanks dat het geluk aan hun zijde was, zet het medium vraagtekens bij de handsregel. "Ook al was de beslissing van de scheidsrechter Michael Oliver in overeenstemming met de regels, deze handstrafregel is en blijft niet in de geest van voetbal."

Die Welt vindt de zege van Duitsland te danken aan bondscoach Julian Nagelsmann. De krant prijst de wissels die Nagelsmann voorafgaand aan het duel met de Denen doorvoerde. Leroy Sané kwam erin voor Florian Wirtz, David Raum voor Maximilian Mittelstädt en Nico Schlotterbeck verving de geschorste Jonathan Tah. "Het is eerder de bondscoach wiens beslissingen effect hebben en goed zijn voor het Duitse nationale team."