Wie is Daniele Rugani?

Dit is Daniele Rugani, de Italiaanse centrumverdediger waar Ajax zich voor meldt

3 juli om 13:35
Laatste update: 3 juli om 13:46

Ajax zou volgens Italiaanse bronnen en Voetbal International in gesprek zijn met de centrale verdediger Daniele Rugani. Momenteel staat de 29-jarige nog altijd onder contract bij Juventus. Wie is Rugani en wat is zijn marktwaarde? VoetbalNieuws.nl schetst je een profiel.

Wie is Daniele Rugani?

Daniele Rugani is geboren op 29 april 1994 in Sesto di Moriano, Italië. Op zesjarige leeftijd stroomde hij al in bij de jeugdopleiding van Serie A-club Empoli en daar zou hij een groot gedeelte van zijn jeugd voetballen. Op achttienjarige leeftijd besloot hij een stap binnen zijn vaderland te maken en koos de jeugdopleiding van Juventus. Na één seizoen op huurbasis in Turijn te hebben gesprendeerd keerde hij terug naar Empoli, maar later kwam de overstap naar De Oude Dame er toch. Ook is Rugani veelvoudig Italiaans international.

Hoe verliep de carrière van Rugani tot dusver?

De centrale verdediger verruilde in 2012 de jeugdopleiding van Empoli voor die van de landskampioen van destijds Juventus. Na een jaar keerde hij op huurbasis terug naar Empoli, waar hij zijn professionele debuut maakte op 24 augustus 2013 in een wedstrijd tegen AS Latina, die met 3-1 werd gewonnen. Tijdens zijn eerste seizoen bij Empoli scoorde hij zijn eerste doelpunt op 22 maart 2014 tegen Reggina Calcio en hielp hij de club promotie naar de Serie A te behalen.

In het seizoen 2014/15 speelde Rugani alle wedstrijden voor Empoli in de Serie A zonder een minuut te missen. In februari 2015 kwam het uiteindelijk toch tot een transfer. Wederom had De Oude Dame zich bij Empoli gemeldt, maar dit keer voor een definitieve transfer. Uiteindelijk betaalde de club uit Turijn 4.2 miljoen euro voor zijn diensten. Bij Juventus maakte Rugani zijn debuut op 30 september 2015 in een Champions League-wedstrijd tegen Sevilla. In zijn eerste seizoenen won hij verschillende titels, waaronder vijf opeenvolgende Serie A-titels en twee Coppa Italia-titels. Zijn eerste doelpunt voor Juventus scoorde hij op 21 september 2016 in een 4-0 overwinning tegen Cagliari.

Rugani zou niet zijn volledige Juventus-carrière bij de club blijven. De Oude Dame besloot hem meerdere keren te verhuren. In oktober 2020 trok de Italiaan richting Frankrijk voor een huurdeal bij Stade Rennes. Het zou niet de beste stap uit zijn loopbaan te zijn, want uiteindelijk stokte de teller wedstrijden al bij twee. Slechts één keer speelde hij in de Ligue 1 en eenmaal kwam hij in actie in de Champions League. Het seizoen erop koos Juventus voor een halfjaar lange uitleenbeurt. Ditmaal zou Rugani in Italië blijven bij Cagliari. Afgelopen seizoen speelde de centrale verdediger achttien wedstrijden, waarvan zeventien in de Serie A.

Wat is de marktwaarde van Rugani?

Met zijn 29 jarige leeftijd en nog twee jaar durend contract ligt de marktwaarde van Rugani niet op zijn hoogtepunt. Transfermarkt.com schat zijn waarde op vier miljoen euro. Dat is een enorme daling ten opzichte van het hoogtepunt uit de carrière van Rugani. Tijdens de winter van 2018 schatte het medium zijn transferwaarde op 22 miljoen euro. Ajax zou in gesprek zijn met de verdediger, maar het is niet duidelijk of er al communicatie is geweest met Juventus.

Wat voor speler is Rugani?

Daniele Rugani staat bekend om zijn tactische veelzijdigheid, fysieke kracht en sterke luchtduels. Ondanks dat hij niet uitzonderlijk snel is, blinkt hij uit in anticipatie en markeervermogen. Rugani is een intelligente verdediger die liever op positionering vertrouwt dan op agressieve tackles. Zijn vertrouwen in balbezit maakt hem ook capabel om het spel van achteruit op te bouwen. Voornamelijk speelt de verdediger vanuit de centrale positie, waar hij zowel als linkercentrale-, als rechtercentrale verdediger kan functioneren.