Engeland verslaat Nederland, Oranje uitgeschakeld op EK

Oranje moet bittere pil slikken na late Engelse goal en is uitgeschakeld op het EK

10 juli om 22:54
Laatste update: 10 juli om 23:13

Het Nederlands elftal is er woensdag niet in geslaagd de halve finale van Engeland te winnen. Er leek lange tijd een overwinning haalbaar, maar een treffer van Ollie Watkins in de 90ste minuut deed Oranje de das om: 1-2.

Bondscoach Ronald Koeman paste één wijziging toe vergeleken met het duel met Turkije en Donyell Malen mocht zich op de rechtsbuitenpositie weer in de basis voegen. Namen als Joey Veerman en Wout Weghorst begonnen op de bank. Gareth Southgate begon met de gebruikelijke elf. Nederland begon effectief aan het duel en wist na zes minuten al de score te openen: Xavi Simons kreeg de kans op aan te leggen en haalde vernietigend uit.

Na de treffer van Oranje begon Engeland meer naar voren te drukken. Het resulteerde direct in een strafschop: Harry Kane wilde uithalen en trof na zijn schot Denzel Dumfries, die een verdedigend been uitstak. Na inmenging van de VAR floot scheidsrechter Felix Zwayer voor een strafschop, die Kane zelf benutte.

De twee ploegen gingen met de gelijke stand ook de rust in. In de tweede helft drong Engeland het eerste kwartier veel aan, maar ontstonden er geen enorme kansen. Na een uur kreeg Oranje de overhand en moest Jordan Pickford meermaals actief handelen om een tweede treffer te voorkomen. In de slotfase schoot Bukayo Saka binnen, maar werd er in de aanval buitenspel geconstateerd, waardoor Oranje ontsnapte.

In de blessuretijd ging het alsnog fout: de ingekomen Watkins draaide goed weg van zijn tegenstander en vond de verre hoek, waardoor ook Bart Verbruggen niet meer kon ingrijpen. Door de late treffer mag Engeland het in de finale opnemen tegen Spanje en moet Nederland vier dagen voor de finale van het EK naar huis.