Duitse rechtbank oordeelt: El Ghazi onterecht ontslagen na pro-Palestijnse post

Duitse rechtbank oordeelt: El Ghazi onterecht ontslagen na pro-Palestijnse post
12 juli om 15:05

Anwar El Ghazi is onterecht ontslagen door FSV Mainz 05. Dat oordeelde een Duitse rechtbank vandaag. De speler werd in november ontslagen vanwege een controversiële post over de oorlog tussen Hamas en Israël.

El Ghazi gebruikte de zin: "From the river to the sea, Palestine will be free." Mainz zag dat als antisemitisch en zette hem op non-actief. De rechtbank vond echter dat er geen sprake was van plichtsverzuim en dat onmiddellijke opzegging van het contract onterecht was. De club onderzoekt de uitspraak. El Ghazi heeft nog ongeveer 1,7 miljoen euro tegoed aan salarissen en bonussen.

De clubleiding noemde zijn uitlatingen "onacceptabel". Pogingen tot bemiddeling liepen op niets uit, waarna El Ghazi naar de rechter stapte. Hij claimde recht te hebben op nog 4 miljoen euro, terwijl Mainz ruim een half miljoen terug wilde vanwege reputatieschade.

De geschiedenis van Mainz speelt een rol in deze kwestie. Een van de oprichters was de Joodse Eugen Salomon, die in 1942 in een concentratiekamp overleed. El Ghazi kwam slechts drie wedstrijden in actie voor Mainz. Hij speelde eerder voor PSV, Aston Villa, Everton, Lille en Ajax.