Wat houdt de Finalissima in en wanneer staat het duel op het programma?

Wat is de Finalissima en wanneer wordt het gespeeld?
15 juli om 07:20
Laatste update: 15 juli om 07:10

De Finalissima is een unieke wedstrijd tussen de winnaars van de Copa América en de Eurocopa. In 2025 zullen twee nationale teams strijden om deze prestigieuze titel, die slechts drie keer eerder in de geschiedenis is uitgereikt.

De Finalissima is een initiatief van de CONMEBOL en UEFA, als onderdeel van hun uitgebreide samenwerking om gezamenlijke projecten te creëren. Deze samenwerking omvat onder andere vrouwenvoetbal, zaalvoetbal en jeugdcompetities. Ook vindt er een uitwisseling van scheidsrechters en technische training plaats tussen de twee organisaties.

Wanneer wordt de Finalissima gespeeld?

Hoewel er nog geen definitieve datum is vastgesteld voor de Finalissima 2025, vond de vorige editie plaats in juni 2022 in Londen. Het is waarschijnlijk dat de wedstrijd tussen juni en juli 2025 zal worden gehouden. De exacte locatie moet ook nog worden bepaald.

Eerdere edities van de Finalissima

De eerste editie van de Finalissima vond plaats in 1985, waar Frankrijk, de winnaar van de Eurocopa 1984, Uruguay versloeg, de winnaar van de Copa América 1983. Na een lange pauze werd de wedstrijd in 1993 opnieuw gespeeld, waarbij Argentinië Denemarken versloeg. In 2022 versloeg Argentinië Italië in de meest recente editie van de Finalissima.

Mogelijke deelnemers Finalissima 2025

Door de EK-winst van Spanje en Copa América-overwinning van Argentinië treffen beide ploegen elkaar in de Finalissima 2025. Dit wordt een spannende confrontatie tussen Lionel Messi en Lamine Yamal, die beiden een cruciale rol spelen in hun nationale teams.