Update: Colombiaanse bondspreses weer vrij na aanhouding bij Copa América-finale

Colombiaanse bondsvoorzitter en zoon opgepakt na verloren Copa América-finale
16 juli om 10:40
Laatste update: 16 juli om 10:36

De voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond, Ramón Jesurún, is opgepakt na de chaotische finale van de Copa América in Miami. Volgens politierapporten heeft Jesurún een beveiliger in het Hard Rock Stadium aangevallen.

Jesurún mocht het veld niet betreden na afloop van de door Argentinië gewonnen finale, meldt de Colombiaanse krant El Tiempo. Zijn zoon, Ramón Jamil Jesurún, ging verhaal halen bij een beveiliger, waarna de situatie escaleerde. Beiden werden gearresteerd na een vechtpartij met meerdere bewakers in de tunnels van het stadion. Jesurún is niet alleen voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond, maar ook sinds 2016 lid van de FIFA-raad.

Colombia verloor de finale met 1-0 van Argentinië door een doelpunt van Lautaro Martínez. De aftrap van de finale werd lang uitgesteld vanwege chaos buiten het stadion. Duizenden mensen zonder ticket probeerden het stadion binnen te dringen. Enkele supporters slaagden hierin, wat de organisatie dwong het duel uit te stellen. Volgens de politie van Miami-Dade werden er zondag 27 arrestaties verricht nadat mensen zonder kaartjes probeerden binnen te komen.

Volgens de Miami Herald staat op het arrestatiebevel van Jesurún dat hij een beveiliger bij de keel heeft gegrepen, tegen de grond heeft geduwd en geslagen bij het verlaten van het stadion. Beelden van de vechtpartij zijn ook te zien op social media, waar onder andere Willy Rodríguez de beelden deelde op Twitter.

De organisatie van de Copa América ligt onder vuur door kritiek van voetballers en bondscoaches. De kwaliteit van de grasmatten en de beveiliging in de stadions laten te wensen over. Eerder raakten enkele spelers van Colombia en Uruguay slaags met fans na de halve finale in Charlotte.

UPDATE: Dinsdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat de voorzitter weer op vrije voeten is. Jesurún mag zijn proces in vrijheid afwachten na het betalen van een borgsom. In een video van nieuwszender Telemundo is de vrijlating van de preses te zien.