Wie is Harry Wilson, de Fulham-aanvaller waar Ajax interesse in toont?

Wie is Harry Wilson, de Fulham-aanvaller waar Ajax interesse in toont?

16 juli om 15:28

Harry Wilson, de 27-jarige vleugelaanvaller van Fulham, staat volgens recente berichten van Sky Sports in de belangstelling van Ajax. Met nog twee jaar op zijn contract bij Fulham en indrukwekkende statistieken van het afgelopen seizoen – vijf doelpunten en negen assists in 43 wedstrijden – lijkt Wilson een interessante optie voor de Amsterdamse club. Maar wie is deze veelbelovende speler precies? VoetbalNieuws schetst een portret!

Wie is Harry Wilson?

Harry Wilson werd geboren op 22 maart 1997 in Wrexham, Wales. Hij begon zijn voetbalcarrière op jonge leeftijd bij Liverpool, waar hij zich al op zijn negende aansloot bij de jeugdopleiding. Wilson maakte snel indruk en doorliep verschillende jeugdteams. In 2014 tekende hij zijn eerste professionele contract bij Liverpool en was hij een belangrijk onderdeel van het Onder 18-team. Zijn prestaties leverden hem een plek op in de Onder 19-ploeg voor de UEFA Youth League en hij werd zelfs uitgeroepen tot beste aanvaller van het PSV Otten Cup in 2015.

Vele verhuurperiodes
Wilson's professionele carrière begon met verschillende verhuurperiodes. Hij speelde bij Crewe Alexandra, Hull City, Derby County, Bournemouth en Cardiff City, waar hij telkens zijn talent liet zien. Bij Hull City scoorde hij 7 doelpunten in 13 wedstrijden en bij Derby County, onder leiding van Frank Lampard, was hij goed voor 15 doelpunten in 40 wedstrijden. Zijn periode bij Bournemouth in de Premier League was ook succesvol met zeven doelpunten in 31 wedstrijden.

Definitieve transfer naar Fulham
In 2021 maakte Wilson de overstap naar Fulham, aanvankelijk op huurbasis en later permanent. Bij Fulham bewees hij wederom zijn waarde met 19 doelpunten en 34 assists in 119 wedstrijden. Zijn veelzijdigheid als zowel vleugelaanvaller als aanvallende middenvelder maakt hem een waardevolle speler voor elk team.

Jongste speler voor Wales ooit
Wilson maakte op 16-jarige leeftijd al zijn debuut voor het nationale team van Wales en werd daarmee de jongste speler ooit die voor Wales uitkwam, een record dat voorheen in handen was van Gareth Bale. Sindsdien heeft hij 55 caps verzameld en acht doelpunten gescoord voor zijn land. Wilson speelde een cruciale rol in het Welshe team dat zich kwalificeerde voor het WK 2022, hun eerste WK-deelname sinds 1958.

Vermeend Ajax-target Harry Wilson in actie voor Wales

'Ajax toont interesse in Wilson'

Met Ajax' recente interesse in Wilson rijst de vraag hoe haalbaar een transfer naar de Nederlandse hoofdstad is. Ajax zoekt versterking op de vleugels, zeker nu er geruchten gaan over een mogelijke vertrek van Steven Bergwijn. Wilson, met een geschatte transferwaarde van zeventien miljoen euro, zou een waardevolle aanwinst kunnen zijn voor de Amsterdammers. Zijn ervaring in verschillende competities en zijn bewezen talent maken hem een aantrekkelijke optie voor Ajax, dat al bezig is om hun aanvalslinie te versterken.