Hierdoor is de nieuwe Spaanse voorzitter Pedro Rocha voor twee jaar geschorst

Waarom na Rubiales ook Rocha, de nieuwe voorzitter van Spaanse bond, geschorst is

17 juli om 14:38

De Spaanse voetbalbond heeft voor de tweede keer in korte tijd te maken met een schandaal. Pedro Rocha, de opvolger van de veelbesproken voorzitter Luis Rubiales, is door de Spaanse rechtbank voor twee jaar geschorst. Daar moet wel bij worden gezegd dat Rocha een heel ander soort overtreding heeft begaan dan Rubiales.

Rocha werd eind april van dit kalenderjaar aangesteld als voorzitter van de Spaanse bond. De bestuurder was de opvolger van Rubiales, die door de kus aan Jennifer Hermoso moest aftreden uit zijn functie. Afgelopen zondag stond Rocha nog op het veld na de door Spanje gewonnen EK-finale, maar lang heeft Rocha het in het algemeen niet uitgehouden, want ook hij moet nu in ieder geval voor twee jaar terugtreden.

Wat heeft Rocha misdaan?

Rocha zou iemand hebben ontslagen zonder dat hij daar bevoegd voor was. Dat heeft ervoor gezorgd dat de Spaanse sportrechtbank hem voor twee jaar heeft geschorst. Bovendien zal de Spanjaard ook nog eens een boete van ongeveer 33.000 euro moeten betalen. 

Het is niet het enige waar Rocha zich zorgen over moet maken. In april werd de voorzitter ook al aangeklaagd in een andere zaak. Daarin wordt hij als een van de betrokkenen verdacht van witwassen, corruptie, onbehoorlijk bestuur en lidmaatschap van een criminele organisatie. Dat alles door het verplaatsen van de Spaanse supercup naar Saudi-Arabië, waar tientallen miljoenen euro’s aan verbonden zijn.