James vreest onrust in Chelsea-kleedkamer na racistische rel op de Copa América

James vreest onrust in Chelsea-kleedkamer na racistische rel op de Copa América
27 juli om 10:15

Reece James sluit niet uit dat het incident rondom Enzo Fernández gevolgen zal hebben binnen de kleedkamer van Chelsea. De 24-jarige verdediger uitte zijn zorgen in een openhartig interview met ESPN, waarbij hij vreest dat de verhoudingen tussen bepaalde spelers kunnen veranderen.

Het incident vond plaats na de winst van de Copa América, toen Fernández de viering van de Argentijnse selectie in de bus filmde. Hij haalde de woede van zijn Chelsea-teamgenoten op de hals door een racistisch lied mee te zingen dat door Argentijnse supporters tijdens het WK 2022 in Qatar werd gezongen. Het lied bevatte kwetsende teksten richting Franse spelers, waaronder Kylian Mbappé. Fernández werd snel door iemand van de staf geadviseerd te stoppen met filmen, maar het kwaad was toen al geschied.

Dit leidde tot veel onbegrip bij zijn Chelsea-teamgenoten. Wesley Fofana uitte zijn woede en noemde het 'ongeremd racisme'. Fofana en andere teamgenoten zoals Axel Disasi en Malo Gusto ontvolgden Fernández op sociale media. Fernández voelde zich genoodzaakt om via Instagram zijn excuses aan te bieden. Ook Chelsea veroordeelde het gedrag van de middenvelder in een officieel statement.

James werd door ESPN gevraagd naar de mogelijke impact van het incident op de teamspirit van Chelsea. "Natuurlijk. Er is altijd de factor dat dit soort acties niet goed vallen bij bepaalde personen, waardoor er een probleem ontstaat", aldus James. "Tot de dag dat Enzo terugkeert en we met zijn allen samenzijn, weet ik dat niet. Wat ik wel weet, is dat ik persoonlijk hoop dat het opgelost wordt en we met een schone lei aan het seizoen kunnen beginnen."

James prees Fernández voor zijn snelle reactie. "Er is geen ruimte voor racisme of discriminatie in het voetbal. Hij handelde snel en goed door direct zijn excuses aan te bieden aan zijn teamgenoten, de club en iedereen die last heeft gehad van zijn daden. Dat is het beste wat hij in deze situatie kon doen."

James sprak persoonlijk met Fernández over het incident. "Dat was lastig, want we waren in verschillende tijdzones. Het was een normaal gesprek. Hij vertelde zijn kant van het verhaal en legde uit hoe dit heeft kunnen gebeuren."