Rel op de Olympische Spelen: bondscoach van Canada geschorst na spionage

Rel op de Olympische Spelen: bondscoach van Canada geschorst na spionage
28 juli om 08:00

Canada is door de FIFA bestraft voor spionage op het olympisch voetbaltoernooi. De Canadese voetbalsters, drie jaar geleden olympisch kampioen, krijgen zes punten in mindering. Drie stafleden zijn voor een jaar geschorst.

Het gaat om bondscoach Bev Priestman, assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombardi. De drie werden door de Canadese voetbalbond naar huis gestuurd. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor het bespioneren van Nieuw-Zeeland met een drone. De Nieuw-Zeelandse ploeg klaagde over een drone tijdens een besloten training in aanloop naar de openingswedstrijd. Het bleek systematisch te zijn, concludeerde de Canadese voetbalbond.

Na afloop van de door Canada gewonnen wedstrijd (2-1) nam de bond maatregelen. "In de laatste 24 uur is er nieuwe informatie tot ons gekomen waaruit blijkt dat er eerder drones zijn ingezet, al voor de Olympische Spelen", zei Kevin Blue, directeur van de Canadese bond.

Door de puntenaftrek dreigt Canada uitgeschakeld te worden in de groepsfase. Ze hebben nog een kleine kans om door te gaan als een van de beste nummers drie, maar daarvoor moeten ze hun volgende twee groepswedstrijden winnen. Frankrijk en Colombia zijn de tegenstanders van de ploeg, die nu wordt gecoacht door Andy Spence, voormalig assistent van Priestman.

De straf is niet alleen de schorsing van het drietal en de punten in mindering. Ook ontvangt de Canadese bond een boete van 200.000 Zwitserse frank, omgerekend bijna 208.000 euro. Canada gaat voorlopig niet akkoord met de straf van de FIFA. De Canadezen overwegen in beroep te gaan tegen de beslissing.