Dit is waarom er geen verlenging plaatsvindt bij een gelijkspel in de Johan Cruijf

Dit is waarom er bij een gelijkspel in de Johan Cruijff Schaal geen verlenging is

4 augustus om 19:50
Laatste update: 4 augustus om 19:50

PSV en Feyenoord strijden zondag om de Johan Cruijff Schaal. Het is voor beide clubs de eerste officiële wedstrijd van het seizoen. Mocht er geen winnaar zijn na negentig minuten, zal er geen verlenging plaatsvinden. VoetbalNieuws.nl vertelt je waarom de verlenging voor dit duel is afgeschaft.

Mocht de wedstrijd tussen PSV en Feyenoord in een gelijkspel eindigen, wordt er direct overgegaan op strafschoppen. Er vindt dus geen verlenging plaats. De KNVB besloot in 2014 om de verlenging te schrappen, zodat spelers aan het begin van het seizoen minder fysiek worden belast. Dit zou de prestaties in zowel nationale als internationale competities ten goede komen. Het Technisch Platform, bestaande uit coaches, de Eredivisie, de Keuken Kampioen Divisie en de KNVB, stemde unaniem in met deze wijziging.

Sinds de regelwijziging is het tweemaal voorgekomen dat de Johan Cruijff Schaal door strafschoppen werd beslist. In 2017 won Feyenoord van Vitesse en in 2018 won Feyenoord van PSV. Feyenoord heeft dus een goede geschiedenis met strafschoppen in deze wedstrijd.

Voor de wijziging in 2014 werd de winnaar nooit door strafschoppen bepaald, hoewel er wel twee keer een verlenging nodig was: Ajax won in 1995 van Feyenoord en in 2013 van AZ na verlenging.