Wie is Amir Richardson, de talentvolle Marokkaan op de radar in Amsterdam?

Wie is Amir Richardson?
7 augustus om 15:45

Amir Richardson is op de radar verschenen bij Ajax. De Marokkaanse middenvelder presteert goed op de Olympische Spelen en wordt ook bekeken door Everton, AC Fiorentina en AS Roma. Wie is Richardson en wat voor voetballer is hij? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Amir Richardson?

Michael Amir Richardson Junior werd geboren op 24 januari 2002 in Nice, Frankrijk. De Marokkaans-Franse profvoetballer speelt doorgaans als middenvelder en is een veelbelovend talent in de voetbalwereld. Richardson begon zijn professionele carrière bij Le Havre AC en verruilde in 2022 deze club voor Stade Reims. In 2023 maakte hij zijn debuut in het Marokkaans voetbalelftal. Op de Olympische Spelen is hij momenteel actief met Marokko onder 23 en strijd hij in de strijd om de derde en vierde plaats met Egypte voor een bronzen plak.

Jeugd en Opleiding

Amir Richardson is geboren uit een Marokkaanse moeder en een Amerikaanse vader. Zijn vader, Micheal Ray Richardson, is een voormalig NBA-basketballer, wat betekent dat Amir opgroeide in een sportieve omgeving. Voor Richardson overstapte naar een jeugdopleiding van een profclub begon hij met voetballen bij een club in de buurt. Van 2008 tot 2012 kwam hij uit voor AS Fontonne Antibes. Die club lag in de stad waar hij geboren was. De eerste jeugdopleiding van een profclub waarbij Richardson speelde was OGC Nice. Daarna vervolgde hij zijn ontwikkeling bij Le Havre AC, waar hij in mei 2021 zijn professionele debuut maakte.

Clubcarrière

Richardson maakte dus zijn debuut voor Le Havre AC op 15 mei 2021, dat was de laatste speeldag van het seizoen 2020/2021. Het daaropvolgende seizoen was hij een vaste kracht in het elftal en speelde hij alle 34 wedstrijden. Zijn prestaties trokken de aandacht van Stade de Reims, die hem in 2022 contracteerden voor een bedrag van twee miljoen euro. Reims besloot hem echter nog een seizoen op huurbasis bij Le Havre te laten spelen, waar hij meehielp aan het kampioenschap in de Ligue 2.

In het seizoen 2023/2024 sloot Richardson zich aan bij de hoofdmacht van Stade de Reims. Hij maakte zijn Ligue 1-debuut op 12 augustus 2023 in een wedstrijd tegen Olympique Marseille. Hij scoorde zijn eerste doelpunt voor Reims op 17 september 2023 in een wedstrijd tegen Stade Brestois. Uiteindelijk kwam de middenvelder tot 28 wedstrijden in de hoofdmacht en daarin scoorde hij drie doelpunten en gaf hij één assisst. Het grootste gedeelte van de wedstrijden die hij speelde acteerde hij als invaller. Veertien wedstrijden begon Richardson in de basis en de veertien overgebleven wedstrijden was hij invaller.

Tijd bij de nationale ploeg

Aanvankelijk vertegenwoordigde Ricardson Frankrijk op jeugdniveau, maar hij maakte in 2023 de overstap naar het Marokkaanse nationale team. Hij speelde een cruciale rol in het Marokkaanse team dat het Afrikaans kampioenschap voetbal onder 23 jaar won in 2023. Zijn sterke optredens leverden hem een oproep op voor het eerste elftal van Marokko, waar hij op 12 september 2023 zijn debuut maakte in een wedstrijd tegen Burkina Faso. Richardson werd ook opgenomen in de selectie voor de Afrika Cup 2023. Tijdens het toernooi viel hij in de derde groepswedstrijd tegen Zambia twintig minuten voor tijd in, maar tot verdere optredens kwam hij niet.

Voor de Olympische Spelen werd de middenvelder ook opgeroepen. Met zijn 22 jaar kwam hij nog in aanmerking om te spelen in het onder-23 team dat Marokko vertegenwoordigd in Parijs. Het elftal maakte indruk en in de groepsfase werd gewonnen van Argentinië en Irak. Tijdens het tweede groepsduel werd echter wel verloren van Oekraïne. In de derde en laatste groepswedstrijd tegen Irak was Richardson zelfs trefzeker. Marokko verloor in de halve finale tegen Spanje en dus wacht nog de strijd om brons. Die wedstrijd zal gespeeld gaan worden tegen Egypte.

Wat zijn de kwaliteiten van Richardson?

Richardson staat bekend om zijn fysieke aanwezigheid op het middenveld en zijn vermogen om zowel verdedigend als aanvallend bij te dragen. De middenvleder kan omschreven worden als box-to-box middenvelder met veel loopvermogen. Tevens is zijn lengte een wapen. Richardson is 1 meter 97 lang en linksbenig. Zijn veelzijdigheid en technische vaardigheden maken hem een waardevolle speler voor zowel Stade de Reims als het Marokkaanse nationale team. Met zijn achtergrond en ervaring lijkt Richardson klaar voor een nieuwe stap in zijn carrière.

Mogelijke transfer naar Ajax

Niet alleen Ajax zit dus achter de handtekening aan van de 22-jarige. Ook Everton, AS Roma en Fiorentina zouden zich volgens L'Equipe hebben gemeld in Frankrijk. Stade de Reims wil ongeveer twaalf miljoen euro hebben en heeft al boden van negen miljoen euro voor Richardson afgewezen. Volgens de Franse sportkrant hebben de Amsterdammers wel interesse, maar nog geen bod uitgebracht. De marktwaarde ligt volgens Transfermarkt.com rond de zes miljoen euro en Richardson heeft nog een contract tot medio 2027.