Hierom verwacht Nijhuis komend seizoen meer doelpunten en kaarten in de Eredivisie

Hierom verwacht Nijhuis komend seizoen meer doelpunten en kaarten in de Eredivisie
7 augustus om 21:25

Komend seizoen verwacht scheidsrechter Bas Nijhuis meer gele kaarten en doelpunten in de Eredivisie door nieuwe spelregelrichtlijnen van de KNVB. In een interview met ESPN legt hij de veranderingen uit.

Waarom wordt de protestregel ingevoerd in de Eredivisie?

De 'protestregel', eerder toegepast op het EK, verbiedt misbaar maken richting de scheidsrechter. "Ik vind het een goede regel, het werkte heel goed op het EK", zegt Nijhuis. "Misbaar maken willen we gewoon van af." Tijdens de Johan Cruijff Schaal werden al negen gele kaarten uitgedeeld, deels door deze nieuwe regel.

Nijhuis verwacht dat in het begin van het seizoen meer kaarten zullen vallen. "We hebben tegen elkaar gezegd: we gaan doorpakken. We moeten dit met z’n allen doen, dus wees er ook scherp op", aldus Nijhuis. Zijn manier van fluiten verandert niet veel, maar hij blijft streng op misbaar maken.

Hoe verandert de buitenspelregel in de Eredivisie?

Ook de buitenspelregel is aangepast. Bij twijfel wordt het voordeel aan de aanvallende partij gegeven. "In de oude situatie bleef de beslissing van de assistent staan, dus buitenspel. In de nieuwe situatie gaat het voordeel naar de aanvallende ploeg, dus we gaan in principe meer doelpunten krijgen", aldus Nijhuis.