Flink gemuteerd Ajax begint Eredivisie met nipte thuiszege op Heerenveen

11 augustus om 18:50

Ajax is het nieuwe Eredivisieseizoen met een overwinning begonnen. De Amsterdammers wonnen thuis nipt met 1-0 van SC Heerenveen. Trainers Francesco Farioli en Robin van Persie maakten hun debuut bij beide ploegen, in een wedstrijd die niet over naar huis te schrijven was.

Ajax begon met een flink gewijzigd elftal aan de wedstrijd. Farioli koos ervoor om ten opzichte van het Europa League-duel met Panathinaikos van afgelopen donderdag maar liefst zes andere spelers op te stellen. Zodoende kon de achttienjarige Dies Janse zijn debuut maken op linksback. Basisklanten als Jorrel Hato, Brian Brobbey, Kenneth Taylor, Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Devyne Rensch en Carlos Forbs begonnen allemaal op de bank.

Heerenveen ontsnapt aan rood
Het eerste gevaar van de wedstrijd kwam echter van de kant van Janse. Danilo Al-Saed zette namens Heerenveen strak voor, maar de bal kon ternauwernood gekeerd worden door Remko Pasveer. Heerenveen begon sterk, maar leek na dik een kwartier met tien man verder te moeten. Pawel Bochniewicz kreeg een rode kaart gepresenteerd nadat hij een sliding nam op de doorgebroken Mika Godts. De VAR greep echter in en stelde vast dat de Poolse mandekker de bal speelde. Daardoor zette scheidsrechter Bas Nijhuis het rood om in een gele kaart.

Hlynsson breekt de ban
Ajax kon niet imponeren, maar kwam vlak voor rust toch op voorsprong. Kristian Hlynsson rondde keurig af nadat Godts het overzicht bewaarde. Enkele momenten later leek de volgende Amsterdamse treffer geboren, maar Branco van den Boomen raakte vanaf een meter of tien de paal. Dat gebeurde wederom na goed voorbereidend werk van Godts.

Saaie tweede helft
In de rust greep Van Persie in. Hij haalde spits Daniel Karlsbakk naar de kant en bracht Ion Nicolaescu als vervanger. Het zorgde slechts mondjesmaat voor gevaar in een vrij saaie tweede helft. De enige echte grote kans was te noteren voor Anton Gaaei, die een goede wedstrijd speelde, maar vanaf rand zestien de bal half raakte.

Niet veel later voerde ook Farioli wisselingen door. Hij bracht onder meer Taylor, Forbs, Henderson en Bertrand Traoré. Laatstgenoemde maakte na ruim zeven jaar zijn rentree in Amsterdam en kreeg een kwartier voor tijd een kans om oog-in-oog met Mickey van der Hart de voorsprong te verdubbelen, maar liet dat na. Ook invaller Brobbey, die nog tien minuten kreeg, kon niets meer aan de eindstand veranderen.