Dit is het dringende verzoek van Amnesty International aan de KNVB

Dit is het dringende verzoek van Amnesty International aan de KNVB

20 augustus om 09:40

Amnesty International roept de KNVB op om stelling te nemen tegen het WK-bid van Saudi-Arabië. De mensenrechtenorganisatie vraagt de Nederlandse voetbalbond om zich uit te spreken tegen de plannen om het WK 2034 in het Aziatische land te organiseren.

Over vier maanden zal de FIFA stemmen over het bid van Saudi-Arabië. Amnesty International heeft de campagne gestart omdat er in het land ernstige mensenrechtenschendingen plaatsvinden. "In Saudi-Arabië zitten tientallen mensen onterecht vast omdat ze opkwamen voor hun mensenrechten of die van anderen," stelt Amnesty in een persbericht.

Amnesty benadrukt dat het land het WK wil gebruiken om zijn imago op te poetsen, wat bekendstaat als 'sportswashing'. In de afgelopen jaren heeft Amnesty een recordaantal executies gedocumenteerd: tussen november 2018 en juli 2024 werden in Saudi-Arabië 764 mensen geëxecuteerd. Bovendien worden steeds hogere straffen opgelegd aan mensen die kritiek uiten op de autoriteiten.

Amnesty vraagt de FIFA om samen met Saudi-Arabië de mensenrechtenrisico's aan te pakken en juridisch vast te leggen, mocht het bid doorgaan. De organisatie wil dat de KNVB en Nederlandse profclubs zich uitspreken tegen het bid en de actie van Amnesty steunen.