Wie is Zakaria El Ouahdi, de rechtsachter waarvoor Ajax met Benfica strijd?

Wie is Zakaria El Ouahdi?
22 augustus om 13:50

Ajax is volgens Portugese media bezig met Zakaria El Ouahdi. De Amsterdammers kunnen echter rekenen op concurrentie van Benfica, want Roger Schmidt houdt de rechtsback al langer in de gaten. Wie is El Ouahdi? VoetbalNieuws.nl schetst een profiel.

Wie is Zakaria El Ouahdi?

Zakaria El Ouahdi werd geboren op 31 december 2001 in Hoboken, België. Hij is een Marokkaans-Belgische profvoetballer die bekend staat om zijn snelheid en veelzijdigheid op de rechterflank. Hoewel hij aanvankelijk werd opgeleid als aanvaller, heeft hij zich bij RWDM ontwikkeld tot een sterke rechtervleugelverdediger. El Ouahdi speelt momenteel voor KRC Genk in de Belgische Jupiler Pro League en is ook actief als Marokkaans jeugdinternational. Daarmee won hij op de Olympische Spelen van Parijs een bronzen medaille.

Jeugd en Opleiding

Opgegroeid in Wilrijk, leerde El Ouahdi voetballen op straat in Hoboken. Zijn talent bleef niet onopgemerkt; een scout van de academie van Zulte Waregem ontdekte hem al op jonge leeftijd. Zijn voetbaldroom bracht hem later naar een academie in Engeland, maar uiteindelijk keerde hij terug naar België. Via de jeugd van Berchem Sport belandde hij uiteindelijk bij Rupel Boom, waar hij zijn professionele debuut maakte. Tijdens zijn eerste officiële wedstrijd voor Rupel Boom, een bekerwedstrijd tegen Olympia Wijgmaal, liet El Ouahdi meteen van zich horen door te scoren. Uiteindelijk duurde het niet lang voor er professionele clubs op de deur klopten bij Rupel Boom en dus maakte hij een transfer.

Doorbraak in het profvoetbal

In 2021 zette El Ouahdi de stap naar RWDM, waar hij aanvankelijk bij de beloften begon. Al snel maakte hij indruk en op 14 augustus 2021 maakte hij zijn debuut in het eerste elftal tijdens een competitiewedstrijd tegen Royal Excel Moeskroen. Zijn echte doorbraak kwam in het seizoen 2022/2023, toen hij uitgroeide tot een vaste waarde als rechtervleugelverdediger. Met 25 competitiewedstrijden, zeven doelpunten en vijf assists, speelde hij een cruciale rol in het team dat kampioen werd in de Eerste klasse B en promoveerde naar de hoogste divisie.

Transfer naar KRC Genk

Dat bleef ook niet onopgemerkt bij de grote Belgische clubs en dus maakte hij in september 2023 de overstap naar KRC Genk. El Ouahdi tekende daar een contract voor drie seizoenen met een optie voor één extra jaar. Uiteindelijk kwam hij tot 27 wedstrijden voor zijn nieuwe club. Vooral richting het einde van het seizoen won hij de strijd om de rechtsachter positie en tijdens de Jupiler Pro League Champions' Play-Offs speelde hij elke wedstrijd in de basis. El Ouahdi scoorde geen enkele keer afgelopen seizoen, maar was wel goed voor vier assists. Met KRC Genk eindigde hij vijfde in de kampioenenronde en dus wachtte een play-off tegen KAA Gent. Deze ging met 0-1 verloren en daarom is Genk dit seizoen niet te zien in Europa.

Internationale Carrière

El Ouahdi koos ervoor om Marokko te vertegenwoordigen op internationaal niveau. In 2023 maakte hij zijn debuut voor Jong Marokko en speelde hij een belangrijke rol in het team dat de Afrika Cup voor spelers onder-23 jaar won. Zijn prestaties leverden hem een plaats op in het team van het toernooi, een erkenning van zijn potentieel en kwaliteit. Ook bleef El Ouahdi lid van het onder-23 team wat afreisde richting Parijs. Doordat Marokko de Afrikaanse kampioen was mochten zij deelnemen aan de Olympische Spelen en dat gebeurde met succes. Voor het eerst in de geschiedenis van het land werd er een medaille gewonnen bij het voetbaltoernooi. In de strijd om de derde plaats werd Egypte met 6-0 verslagen.

Mogelijke transfer

Volgens het Portugese medium O Jogo zou niet alleen Benfica zich willen versterken met El Ouahdi. Ajax zou ook in de markt zijn door het mogelijke vertrek van Anton Gaaei en Devyne Rensch. Momenteel zou de Marokkaan nog altijd de voorkeur aan Portugal geven. El Ouahdi ziet de Champions League als zijn doel en Benfica zal komend seizoen actief zijn in de League Phase. Met een marktwaarde van 4.5 miljoen euro en een contract tot medio 2027 zal het interessant zijn hoe de transferstrijd zich de komende weken zal gaan ontwikkelen.

Kijk hier naar wat hoogtepunten van El Ouahdi: