Wie is Renan Lodi, de Braziliaanse verdediger waar PSV interesse in heeft?

Wie is Renan Lodi, de Braziliaanse verdediger waar PSV interesse in heeft?

24 augustus om 21:00
Laatste update: 24 augustus om 21:00

PSV heeft volgens Voetbal International en het Eindhovens Dagblad interesse in Renan Lodi. De Braziliaanse linksachter is geen onbekende naam met clubs als Atlético Madrid en Olympique Marseille achter zijn naam. VoetbalNieuws.nl vertelt je meer over de speler die interlands voor Brazilië speelde. 

Renan Augusto Lodi dos Santos, beter bekend als Renan Lodi, werd geboren op 8 april 1998 in Serrana (Brazilië). Lodi begon zijn carrière bij Athletico Paranaense, waar hij in oktober 2016 zijn debuut maakte in de Série A. Hoewel hij in zijn eerste seizoen nog beperkt in actie kwam, groeide hij in 2018 uit tot een vaste waarde in het team. Dat seizoen was hij van groot belang in de succesvolle campagne van Paranaense in de Copa Sudamericana, waar de club uiteindelijk als winnaar uit de bus kwam.

Lodi in Europa 

In juli 2019 maakte Lodi de overstap naar Europa, waar hij een contract tekende bij Atlético Madrid. Bij de Spaanse topclub werd hij direct basisspeler en liet hij zijn klasse zien op het hoogste niveau, zowel in La Liga als in de UEFA Champions League. Zijn aanvallende kwaliteiten en defensieve betrouwbaarheid maakten hem snel populair onder de fans. Toch was zijn tijd bij Atlético Madrid niet zonder uitdagingen. In het seizoen 2020/21 verloor hij zijn basisplaats, maar hij bleef belangrijk door cruciale doelpunten te maken, waaronder in de kampioenswedstrijd tegen Osasuna, waarmee hij Atlético aan de La Liga-titel hielp.

Het seizoen 2022/23 bracht een tijdelijke verandering voor Lodi, toen hij op huurbasis uitkwam voor het Engelse Nottingham Forest. Hoewel hij slechts één seizoen in de Premier League speelde, liet hij zien dat hij zich in elke competitie kan aanpassen. Na zijn terugkeer naar Atlético Madrid, maakte hij in juli 2023 de overstap naar Olympique Marseille. Op 17 januari 2024 tekende Lodi een contract voor drieënhalf jaar bij de Saoedi-Arabische Pro League-club Al Hilal. Met de transfer was destijds een transfersom van 23 miljoen euro gemoeid.

Interlandcarrière Lodi 

Renan Lodi maakte zijn debuut in het Braziliaans voetbalelftal op 10 oktober 2019, tijdens een oefeninterland onder leiding van bondscoach Tite tegen Senegal. In deze wedstrijd, die eindigde in een 1–1 gelijkspel, viel hij in de 79ste minuut in voor Alex Sandro. Drie dagen later kreeg Lodi voor het eerst een basisplaats in de wedstrijd tegen Nigeria, die ook eindigde in een 1–1 gelijkspel.  In juni 2021 werd Lodi geselecteerd voor de Braziliaanse nationale ploeg voor de Copa América, die dat jaar in eigen land werd gehouden. Tijdens dit toernooi speelde hij een cruciale rol door in alle wedstrijden van Brazilië in actie te komen, inclusief de finale tegen Argentinië. Na de Copa América 2021 volgde een periode van stilte in zijn interlandcarrière. Lodi speelde bijna een jaar geen wedstrijden voor Brazilië, totdat hij op 27 september 2022 zijn rentree maakte in een oefeninterland tegen Tunesië, die Brazilië overtuigend met 5–1 won. Ondanks deze terugkeer in het nationale team, werd Lodi niet geselecteerd voor het WK 2022 in Qatar. 

Wat is de contractsituatie en de marktwaarde van Lodi?

Lodi staat sinds 17 januari 2024 onder contract bij Al-Hilal SFC. Zijn huidige contract bij de club uit Saudi-Arabië loopt tot en met 30 juni 2027, wat hem de komende jaren aan de club verbindt. Volgens de laatste schatting van Transfermarkt.nl heeft Lodi een geschatte marktwaarde van achttien miljoen euro.