Klassieker tussen Feyenoord en Ajax mogelijk uitgesteld, wanneer gebeurde dat ook?

Wanneer werd De Klassieker voor het laatst op een ander moment ingehaald?

27 augustus om 17:55
Laatste update: 27 augustus om 17:45

De Klassieker van zondag 1 september is afgelast. De politiebonden hebben aangegeven te gaan staken en dus zijn er geen agenten beschikbaar. Wanneer werd het duel tussen Feyenoord en Ajax voor het laatst uitgesteld en op een ander moment ingehaald? VoetbalNieuws.nl zocht het voor je uit.

Normaliter is er een grote politiemacht op de been als Feyenoord en Ajax het tegen elkaar opnemen. Tijdens speelronde vier staat het eerste treffen tussen beide teams op het programma, maar mogelijk gaat het duel helemaal niet gespeeld worden. Politiemensen in Nederland staken voor een betere pensioenregeling en dus zullen zij niet beschikbaar zijn voor De Klassieker. Omdat de veiligheid van spelers en fans mogelijk in het geding komt bestaat er de mogelijkheid dat de gemeente Rotterdam de wedstrijd in De Kuip niet door zal laten gaan. Het zou niet de eerste keer zijn in de geschiedenis dat de wedstrijd op een later moment ingehaald moet worden.

Wanneer werd de Klassieker voor het laatst uitgesteld?

Voor de laatste uitgestelde Klassieker hoeft men niet ver te kijken. Tijdens het seizoen 2023/2024 veegde Feyenoord de vloer aan met Ajax in de Johan Cruijff Arena, waarna supporters besloten vuurwerk op het veld te gooien. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük kon niets anders doen dan het duel stilleggen, waarna deze uiteindelijk officieel gestaakt werd. De 35 minuten die later ingehaald moesten worden werden vervolgens op woensdagmiddag 14.00 uitgespeeld zonder publiek. Het was de enige wedstrijd in de geschiedenis van de Klassieker die definitief werd gestaakt.

Ook in 1968 was er echter sprake van een uitgestelde Klassieker. Op 21 januari 1968 namen Ajax en Feyenoord het in het Olympisch Stadion tegen elkaar op, maar na slechts een halfuur gespeeld te hebben kwam er al een einde aan de wedstrijd. De mist was zo hevig dat er niet verder gespeeld kon worden. De stand bij staken was 1-1, maar de KNVB besloot de wedstrijd in zijn geheel te laten over spelen. Zondag 10 maart 1968 werd gevonden als nieuwe datum en uiteindelijk wonnen de Amsterdammers dat duel met 1-0. Tevens was het de eerste wedstrijd die op de Nederlandse televisie in kleur werd uitgezonden.