Wie is Plamen Andreev, de nieuwe Bulgaarse keeper van Feyenoord?

Wie is Plamen Andreev, de nieuwe Bulgaarse keeper van Feyenoord?

31 augustus om 21:18
Laatste update: 31 augustus om 21:18

Feyenoord heeft zich versterkt met de komst van Plamen Andreev. De Bulgaarse doelman komt over van Levski Sofia. Wie is hij precies? VoetbalNieuws schetst een portret!

Wie is Plamen Andreev?

Plamen Plamenov Andreev werd geboren op 15 december 2004 in Sofia, Bulgarije. Al op jonge leeftijd toonde hij zijn talent als doelman en doorliep hij de jeugdopleiding van Levski Sofia, een van de grootste clubs in de Bulgaarse First League. Op 23 mei 2021 maakte Andreev zijn debuut voor het eerste elftal van Levski Sofia. In de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Cherno More kwam hij in de 80e minuut het veld in, wat de start was van zijn opmars als vaste doelman van de club.

Doorbraak en eerste prijs

Andreev's echte doorbraak kwam in het seizoen 2021/2022, waarin hij zich snel opwerkte tot de eerste keuze onder de lat. Vooral in de Bulgaarse bekercompetitie speelde hij een cruciale rol. Met Levski Sofia won hij de beker en was hij in topvorm door slechts twee doelpunten toe te staan in zes wedstrijden. Hij hield vijf keer de nul en bewees daarmee een betrouwbare sluitpost te zijn.

Zijn prestaties op jonge leeftijd bleven niet onopgemerkt. In augustus 2022 werd Andreev door het CIES Football Observatory gerangschikt als de 22e meest veelbelovende speler geboren in 2004. Met 89 officiële optredens voor Levski Sofia, waarvan 73 in de competitie, heeft hij al meer ervaring dan de meeste van zijn leeftijdsgenoten. Dit maakt hem een van de grootste talenten in het Bulgaarse voetbal.

Wat voor speler is Andreev?

Andreev wordt geprezen om zijn reflexen, zijn sterke aanwezigheid bij luchtduels en zijn vermogen om zijn verdediging te organiseren. Hoewel hij nog kan groeien in zijn positionering bij schoten richting de korte hoek, heeft hij zich bewezen als een moderne doelman, die ook goed met de bal aan de voet is. Met een contract dat loopt tot medio 2026 en een geschatte marktwaarde van twee miljoen euro, wekte hij interesse van verschillende Europese clubs. Uiteindelijk koos hij voor Feyenoord, waar hij vermoedelijk derde doelman wordt achter Timon Wellenreuther en Justin Bijlow. Laatstgenoemde leek op weg naar Southampton, maar doorstond de medische keuring niet en keerde daarom terug naar De Kuip.

Plamen Andreev heeft zich op jonge leeftijd al bewezen als een van de grootste talenten van Bulgarije. Met zijn indrukwekkende prestaties en erkenning als veelbelovend talent, is hij een naam om in de gaten te houden. Zijn contract bij Feyenoord loopt tot medio 2029.

Beelden van Andreev in actie: