Dit zegt de politievakbond over de aangekondigde staking tijdens de Klassieker

Dit zegt de politievakbond over de aangekondigde staking tijdens de Klassieker
27 augustus om 08:38

De geplande politiestaking op zondag dreigt roet in het eten te gooien voor de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax. Ramon Meijerink, bestuurslid van de politievakbond, benadrukt in het programma Vandaag Inside dat de kans groot is dat de actie doorgaat.

Meijerink geeft aan dat de staking onvermijdelijk lijkt, tenzij er op het laatste moment een akkoord wordt bereikt. "Als het morgen wordt geregeld, dan zou een actie niet meer nodig zijn. Alleen verwacht ik dat dat niet gebeurt", zegt Meijerink. Hij wijst erop dat er enkele honderden agenten nodig zijn om de bus van Amsterdam naar Rotterdam te begeleiden, wat het belang van politie-inzet tijdens risicowedstrijden zoals de Klassieker onderstreept.

De staking heeft alles te maken met de al lang slepende pensioenregeling voor politieagenten. "Het is een ereschuld die ingelost moet worden. Je maakt afspraken met het kabinet en één van die afspraken is dat, bij zware beroepen, mensen eerder met pensioen kunnen", legt Meijerink uit. De vakbond eist dat deze afspraken worden nagekomen zonder aanvullende financiële eisen. "Wij zitten in de geest van de wet, wij vragen geen extra geld. Het enige wat wij vragen, al maanden, is dat er een akkoord komt zodat we het in de sector kunnen regelen", vervolgt hij.

Meijerink benadrukt verder hoe belastend het werk in de politie kan zijn, zowel fysiek als mentaal. "Het vak vraagt zo veel van je. Het wordt ook steeds complexer, met alle mensen met mobieltjes", zegt hij. Volgens Meijerink is een vroegpensioen dan ook noodzakelijk. "Leeftijd telt gewoon, en daarom komt er op een gegeven moment een vroegpensioen. Dat is bij de politie zo, maar ook voor mensen in de havens. Zwaar werk vraagt heel veel van je. Dat kan fysiek zijn, dat kan mentaal zijn."