KNVB hoopt alsnog op doorgaan Klassieker, maar vreest voor ongunstige verplaatsing

KNVB hoopt alsnog op doorgaan Klassieker, maar vreest voor ongunstige verplaatsing
27 augustus om 17:13

De KNVB heeft gereageerd op het besluit van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb om de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax op zondag 1 september te verbieden vanwege een aangekondigde politiestaking. Volgens de KNVB is het voetbal geen partij in het conflict, maar wordt het nu als middel gebruikt in de acties van de politievakbonden.

Reactie KNVB op afgelasting Klassieker

"Voetbal wordt nu als middel gebruikt en dat zegt veel over de impact van het voetbal. Maar daar is het voetbal natuurlijk niet voor bedoeld", laat de bond weten in een officiële verklaring. De KNVB benadrukt dat clubs jaarlijks miljoenen euro's uitgeven aan veiligheidsmaatregelen, zoals stewards en beveiligers, om de veiligheid in stadions te waarborgen. Bij veel wedstrijden is hierdoor minder of zelfs geen politie-inzet nodig.

De eerste vier wedstrijden zonder politie-inzet verliepen probleemloos, maar wedstrijden met een ander profiel, zoals de Klassieker, hebben politiebegeleiding nodig. "Als de huidige acties van de vakbonden door blijven gaan, dan kunnen ook wedstrijden worden uitgekozen waarvan het met het oog op de openbare orde niet verstandig is om die door te laten gaan zonder politiebegeleiding. Deze wedstrijden moeten dan worden verplaatst naar een ander moment."

"Voetballiefhebbers worden onevenredig zwaar getroffen"
De KNVB waarschuwt dat als de politieacties wekelijks doorgaan, het sportieve verloop van de competities in gevaar kan komen. "In dat geval worden het voetbal en alle voetballiefhebbers (circa 10 miljoen Nederlanders) – zeker gezien de eigen inspanningen voor veilige stadions – onevenredig zwaar getroffen door de acties voor een vroegpensioen voor politiemedewerkers."

Wanneer kan de Klassieker worden ingehaald?

Alternatief mogelijk op doordeweekse avond
De bond roept de overheid en de politie, belangrijke partners van het voetbal, op om in gesprek te gaan en hoopt dat de Klassieker alsnog kan doorgaan op de geplande datum. "We hopen dat de partijen nog voor het weekend tot uitgangspunten komen en dat de Klassieker dan zondag gewoon door kan blijven gaan." Als alternatief moet de wedstrijd mogelijk naar een doordeweekse avond worden verplaatst, wat volgens de bond verre van ideaal is voor zowel de fans als de betrokken instanties.