De Jong voorziet probleem na afgelaste Klassieker "Het is bijna onmogelijk"

De Jong voorziet probleem na afgelaste Klassieker
27 augustus om 18:47
Laatste update: 27 augustus om 18:52

Jan de Jong, directeur van de Eredivisie CV, heeft bij ESPN aangegeven dat het voetbal onbedoeld slachtoffer is geworden van de aangekondigde politieacties komende zondag. Hierdoor kan de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax niet doorgaan. Vooral het vinden van een nieuwe speeldatum wordt een grote uitdaging volgend De Jong.

De Jong respecteert het besluit van de Rotterdamse driehoek, maar kan zijn teleurstelling niet verbergen. "Maar natuurlijk ben je teleurgesteld. Teleurgesteld enerzijds omdat acht miljoen voetballiefhebbers uitkijken naar de Klassieker, misschien wel de mooiste wedstrijd van het jaar. Die kan zondag niet doorgaan. Het tweede is dat wij buiten het conflict staan wat de politie heeft met het kabinet. Maar we worden wel gebruikt als middel", aldus De Jong in gesprek met ESPN.

De directeur benadrukt de complexiteit van de situatie. "Dat geeft aan hoe belangrijk je bent, en hoe impactvol, maar je bent in dit geval écht een middel in plaats van een doel. En dat is natuurlijk heel erg zonde". De Jong gaf aan dat hij heeft geprobeerd mee te denken met de politiebonden om een compromis te vinden. "Bijvoorbeeld: we staken van twee tot half vijf, zodat Ajax veilig het stadion in en uit kan. Dat was een mogelijkheid geweest".

Wanneer verwacht De Jong dat De Klassieker gespeeld gaat worden?

Het grootste probleem wordt volgens De Jong het vinden van een nieuwe datum. "De vraag is wanneer de politieacties ophouden. Het wordt al bijna onmogelijk om deze opnieuw in te plannen. De gemeente moet daarin een afweging maken. Wij hebben te horen gekregen dat de gemeente niet staat te springen om doordeweeks in te halen" aldus De Jong.