Hierdoor kan de Nations League Oranje een extra kans bieden voor het WK 2026

Hierdoor kan de Nations League Oranje een extra kans bieden voor het WK 2026

8 september om 13:35
Laatste update: 8 september om 13:35

Voor het Nederlands elftal is de Nations League meer dan alleen een prestigieus toernooi; het biedt ook een belangrijke extra kans voor WK-kwalificatie. Hoewel de reguliere kwalificatie voor het WK van 2026 het hoofddoel blijft, kan de Nations League een vangnet zijn als die kwalificatie niet direct wordt gehaald. VoetbalNieuws legt je uit hoe dat werkt.

Hoe kan Oranje zich kwalificeren voor het WK 2026?

Reguliere WK-kwalificatie

In december 2024 wordt de loting verricht voor de Europese WK-kwalificatiecyclus. Nederland wordt dan ingedeeld in een groep van vier of vijf teams. Alleen de groepswinnaars plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2026, dat wordt gehouden in de Verenigde Staten, Mexico en Canada. Voor de teams die als tweede eindigen, ligt de route ingewikkelder. Zij moeten namelijk play-offs spelen om alsnog een WK-ticket te bemachtigen. Die wedstrijden worden afgewerkt tussen maart 2025 en maart 2026.

De rol van de Nations League

Mocht Nederland derde of lager eindigen in de reguliere WK-kwalificatie, dan kan de Nations League redding bieden. De vier beste groepswinnaars van de Nations League die zich niet via de reguliere kwalificatie hebben geplaatst, krijgen alsnog een plek in de play-offs. Dat betekent dat Oranje zich via goede prestaties in de Nations League een alternatieve weg kan verschaffen naar het WK.

Deze opzet maakt het toernooi bijzonder belangrijk voor landen die niet willen afhangen van de onzekerheid van de reguliere kwalificatie of de play-offs. Nederland moet dus niet alleen in de WK-kwalificatie presteren, maar ook in de Nations League een goed resultaat neerzetten voor een mogelijke uitweg naar het WK.