Hoe werkt de nieuwe opzet van de Europa League?

Hoe werkt de nieuwe opzet van de Europa League?
11 september om 22:43

Vanaf het seizoen 2024/2025 verandert de Europa League drastisch. De groepsfase wordt vervangen door een Zwitsers systeem, waarbij de traditionele poulestructuur verdwijnt. Alle deelnemende teams, waaronder Ajax, FC Twente en AZ, worden in één grote groep geplaatst. Ieder team speelt acht wedstrijden tegen verschillende tegenstanders, die bepaald worden op basis van loting en ranking.

Nieuwe opzet Europa League

Na deze acht wedstrijden wordt een ranglijst opgesteld. De acht best presterende clubs plaatsen zich direct voor de achtste finales. Voor teams die op plekken negen tot en met vierentwintig eindigen, is er een play-offronde. Hierin strijden zij tegen elkaar om alsnog de knock-outfase te bereiken. Dat betekent dat Ajax, FC Twente en AZ langer in de race kunnen blijven voor Europese roem, zelfs als ze niet bij de top acht horen na de groepsfase.

Deze nieuwe opzet moet niet alleen de spanning vergroten, maar biedt ook meer zekerheid voor clubs door het aantal gegarandeerde wedstrijden. De UEFA hoopt hiermee de competitie aantrekkelijker te maken voor zowel clubs als fans, wat de commerciële waarde van het toernooi verhoogt.