Waarom is er geen Europa League of Conference League op donderdag 19 september?

Waarom is er geen Europa League of Conference League op donderdag 19 september?
11 september om 23:06

Veel voetbalfans verwachten op donderdagavond wedstrijden van de Europa League of Conference League, maar op 19 september 2024 zal dat niet het geval zijn. Normaal gesproken is de donderdagavond gereserveerd voor deze toernooien, terwijl de Champions League op dinsdag en woensdag wordt gespeeld. Waarom is dat? VoetbalNieuws vertelt het je.

Dit seizoen is er echter iets opvallends aan de hand. In plaats van een avond vol met wedstrijden van de kleinere Europese toernooien, vinden er op donderdag Champions League-duels plaats. Wat is hier aan de hand?

Waarom is er geen Europa League-voetbal op donderdag?

Het antwoord zit in een nieuwe opzet van UEFA. Dit seizoen krijgt elke Europese competitie één exclusieve speelweek. De eerste speelronde van de Champions League, die loopt van 17 tot en met 19 september, valt in deze speciale week. Hierdoor zijn er deze week geen wedstrijden in de Europa League of Conference League ingepland. Zo kan de focus volledig op de Champions League liggen, wat een grotere exposure en spanning moet creëren​.

Exclusieve speelweken Europa en Conference League

De Europa League en Conference League gaan later in september van start, zoals gebruikelijk op donderdag. Deze nieuwe indeling is een manier van UEFA om meer flexibiliteit en aandacht te geven aan de topcompetitie. Voor de Europa League is de exclusieve week gepland van 25 en 26 september 2024, en voor de Conference League is dat later in oktober 2024.